Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az alkohol a drog

Az alkohol a drog Kovászna megye

Enyhe növekedést mutat az alkoholbetegek száma a megyében, de drogfogyasztásról, mint jelenségről, továbbra sem beszélhetünk – tudtuk meg a Kovászna Megyei Drogprevenciós Központ munkatársaitól. Ennek ellenére továbbra is szerveznek különböző kampányokat, amelyekben a veszélyekre figyelmeztetik a fiatalokat.

Liliana Lazea-Țițeiu, a központ felügyelője megkeresésünkre elmondta: a statisztikai adatok szerint, amelyeket a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Kórháztól kaptak, enyhe növekedést mutat azok száma, akiket túlzott alkoholfogyasztás miatt utaltak be a kórházba az elmúlt években. A növekedést indokolja az is, hogy 2020-ban, a járvány miatt nem regisztráltak ilyen esetet, csak az év első néhány hónapjában.

Hirdetés
Hirdetés

Eszerint 2020-ban 158 olyan sürgősségi esetet láttak el, amely alkoholgondhoz kapcsolódott, idén az első félévben 232 ilyen eset volt. 2020-ban a legidősebb személy, aki túlzott alkoholfogyasztás miatt került kórházba, 71 éves volt, míg a legfiatalabb 19, idén a legidősebb beteg 79 éves volt, a legfiatalabb pedig 21.
A Kovászna Megyei Drogprevenciós Központ a járvány alatt is igyekezett figyelni a szenvedélybetegre, ezért különböző kampányokat szerveztek főként az online térben, de nem csak. A központ munkatársa elmondta: elsősorban a fiatalokat célozzák meg a felvilágosító projektek kapcsán, ezért az Iskola Másként héten szerveztek több találkozót a fiatalkorúakkal. A találkozókon 171 diák és 10 tanár vett részt, az akciót pedig folytatják a következő tanévben is.

A Légy szabad! nevű kampány során a szerhasználat veszélyein belül a legújabb designer-drogok használatára is figyelmeztettek, kiterjesztve a tájékoztatást a sofőrökre is, hiszen néhány alkalommal előfordult már, hogy bedrogozott állapotban vezettek a megyében is.

Ugyanakkor csatlakoztak az EU kábítószerügyi ügynöksége által indított Európai Online Felmérés a Droghasználatról című vizsgálathoz is, amelynek eredményei megmutatták az európai szerhasználati szokásokat, és a fogyasztott mennyiségek megismeréséhez vezettek. A felmérésből kiderült: a drogfogyasztó személyek bevallása szerint a Covid19-es világjárvány alatt megnőtt a kábítószer- és alkoholfogyasztás, illetve a pszichedelikus szerekkel, valamint disszociatív szerekkel, például ketaminnal való kísérletezés mértéke is.

A becslések szerint körülbelül 83 millió ember, avagy az Európai Unió felnőtt (15–64 éves) népességének 28,9%-a próbált már ki legalább egy alkalommal tiltott kábítószereket az élete folyamán. Az Európai Unióban 2019-ben jelentett halálos kimenetelű túladagolások 76%-a volt összefüggésben opioidokkal.
Az unióban készített felmérésben Románia nem szerepel túl jól, ezzel szemben Kovászna megyében nem beszélhetünk a droghasználat jelenségéről – mondta Liliana Lazea-Țițeiu, atipikus esetek azonban itt is vannak, amint az elmúlt időszakban jegyzett rendőrségi adatok is mutatják: több személyt értek tetten, hogy drogok hatása alatt vagy ittas állapotban vezetett. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások