Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Repülővel menekítik ki a még Afganisztánban tartózkodó 35 román állampolgárt

Repülővel menekítik ki a még Afganisztánban tartózkodó 35 román állampolgárt Románia

Repülőt küldenek a román hatóságok a még Afganisztánban tartózkodó 35 román állampolgár kimenekítésére – közölte hétfőn Florin Cîţu kormányfő.

Hirdetés
Hirdetés

A miniszterelnök elmondta, a jelenleg biztonságban lévő román állampolgárokat egy hamarosan induló NATO-géppel, vagy egy román repülővel hozzák haza.

Florin Cîţu emlékeztetett, hogy a kritikus szintre romlott a biztonsági helyzet Afganisztánban, a román hatóságok pedig kapcsolatban vannak a dél-ázsiai országban tartózkodó román állampolgárokkal.

A miniszterelnök ugyanakkor felkérte azokat az Afganisztánban tartózkodó román állampolgárokat, akik még nem vették fel a kapcsolatot Románia pakisztáni külképviseletével, hogy ezt mielőbb tegyék meg.

Florin Cîţu a védelmi minisztérium, a külügy és más illetékes intézmények képviselőiből álló válságtörzs megalakulását is bejelentette. „Ez a testület már működik, döntéseiről tájékoztatni fogjuk a közvéleményt” – válaszolta a kormányfő arra a kérdésre, hogy számíthat-e Románia migrációs hullámra az afganisztáni válság következtében.

Az elnöki hivatal közleménye szerint Klaus Iohannis államfő hétfőn rendelkezett arról, hogy Román Légierő támogatást nyújtson az Afganisztánban tartózkodó román állampolgár hazamenekítésében. A döntést az afganisztáni biztonsági helyzet romlására való tekintettel, a miniszterelnök javaslatára hozta meg az államfő.

A közlemény szerint Klaus Iohannist folyamatosan tájékoztatja a külügyminisztérium és az intézményközi válságtörzsben képviselt többi állami szerv az afganisztáni fejleményekről.

Az elnöki hivatal közölte azt is, hogy Románia a továbbiakban is konzultál az EU- és a NATO-tagállamokkal az afganisztáni válsághelyzet kezeléséről.

A román állampolgárok egy része az ENSZ segítségnyújtási missziójának alkalmazottja

A külügyminisztérium hétfő este megerősítette, hogy jelenleg 35 román állampolgár tartózkodik Afganisztánban, többségük az ENSZ afganisztáni segítségnyújtási missziójának (UNAMA), illetve egy biztonsági cégnek az alkalmazottja.

A tárca közleménye szerint korábban 60 román állampolgár jelezte az afganisztáni külképviseletet ellátó iszlámábádi román nagykövetségen a jelenlétét a térségben. Ők az EU afganisztáni küldöttségének, az UNAMA-nak, egy biztonsági cégnek és egy nem kormányzati szervezetnek az alkalmazottai.

Ezeknek a román állampolgároknak egy része a pihenőszabadságát tölti, és még az afganisztáni biztonsági helyzet romlása előtt elhagyta a dél-ázsiai országot. Az EU küldöttségének 11 romániai alkalmazottját nemrégiben kimenekítették Afganisztánból. Jelenleg Dohában tartózkodnak, és utazási formaságok teljesítése után hazatérhetnek Romániába – számolt be a külügy.

A tárca közlése szerint a Bogdan Aurescu miniszter által összehívott intézményközi válságstáb továbbra is segítséget nyújt az Afganisztánban tartózkodó román állampolgároknak és gondoskodik a biztonságos kimenekítésükről. Az iszlámábádi román nagykövetségen keresztül tartják velük a kapcsolatot.

A minisztérium ismételten arra kéri azokat a román állampolgárok, akik még jelentették az iszlámádi román nagykövetségnek a jelenlétüket a térségben, hogy ezt sürgősen tegyék meg, és tájékoztassák elérhetőségükről a diplomáciai képviseletet kapcsolatfelvétel céljából.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük