Felhívás!

Aprókra várva

Aprókra várva Kovászna megye

Március 8-a és 26-a között zajlik az elemi osztályokba való beíratás első szakasza. A szabályzat és a beiratkozási naptár alapján az első hetekben a beiratkozás előkészületei történnek meg.
A beiratkozási kérvényt március 8. és 26. között kell kitölteni a szülőknek, első körben az iskola vonzáskörzetéből várják a jelentkezőket, majd a megmaradt szabad helyekre azoknak a jelentkezését is várják áprilisban, akik az iskolától távolabb laknak. Utóbbi esetben különböző kritériumok alapján választják ki a bejutó diákokat. A tanügyi törvény értelmében minden olyan szülő, akinek gyermeke 2018 augusztusának utolsó napjáig betölti a hatodik életévét, köteles iskolába íratni a gyereket. Azok a gyerekek, akik szeptember 1. és december 31. között érik el a hatéves kort, csak akkor kezdhetik meg az előkészítő osztályt, ha pszichoszomatikus fejlődésük megengedi ezt. Akik ennek a kritériumnak nem felelnek meg, az óvoda nagycsoportjában maradnak. A pszichoszomatikus fejlődés vizsgálatára a tanfelügyelőség honlapján lehet jelentkezni.

Szentgyörgyön 375 kisdiáknak van helye
A Kovászna megyei tanfelügyelőség adatai szerint Sepsiszentgyörgyön 375 kisdiák számára indítanak előkészítő osztályt, a város minden iskolájában. Alternatív oktatás, step by step osztály két tanintézményben, a Váradi József Általános iskolában és a Mihai Viteazul Főgimnáziumban indul, 25–25-ös létszámmal. A Plugor Sándor Művészeti Líceumban két osztályt indítanak a következő tanévtől, egy román és egy magyar tannyelvű osztályt, itt képességfelmérő próbát is szerveznek. A Váradi József iskolában az alternatív osztály mellett két hagyományos osztály is indul. A Székely Mikó Kollégiumban és a Mikes Kelemen Líceumban egyaránt három-három tagozatot indítanak, míg a Református Kollégiumban egy osztály kezd ősszel. Az Ady Endre Általános Iskolában egy osztály, a Gödri Ferenc Általános iskolában szintén egy, és a Nicolae Colan iskolában is egy előkészítő osztályt indítanak. A Néri Szent Fülöp Általános Iskolában 50 helyet hagyott jóvá a tanfelügyelőség. A Mihai Viteazul Főgimnáziumban is egy előkészítő osztály lesz, a rendhagyó step by step osztály mellett.

A céhes városban nyolc osztály indul
Kézdivásárhelyen négy tanintézmény összesen nyolc előkészítő osztálya várja a kicsiket. A Molnár Józsiás Általános Iskola egy alternatív oktatást biztosító step by step és egy vegyes, hagyományos–zene tagozatos előkészítő osztályt indít az ősztől. Utóbbiban az iratkozási időszak előtt egy képességfelmérő vizsgát is szerveznek, amely során játékos formában tesztelik a gyerekek zenei memóriáját és zenei hallását – tudatta Keresztessy János igazgatóhelyettes. Mint mondta, a hagyományos–zene tagozatban az előkészítő osztályban még átlagos oktatás zajlik, első osztálytól veszi kezdetét a zeneoktatás. A Petőfi Sándor Általános Iskolában az elmúlt évektől eltérően nem kettő, hanem három tradicionális előkészítő osztály indul az ősszel. A Turóczi Mózes Általános Iskolában egy román és egy magyar tagozatos osztályt indítanak a 2018/2019-as tanévben – tudtuk meg Voloncs Mária igazgatótól, aki elmondta, túljelentkezés esetén engedélyt kaptak még egy magyar tagozatos osztály indítására. Az igazgató hangsúlyozta, továbbra is, egész év folyamán lehet csatlakozni az intézmény falain belül működő speciális osztályokba, egyikben az enyhe fogyatékkal, másikban a súlyos fogyatékkal élő gyerekeket oktatják. A Nagy Mózes Elméleti Líceum egy hagyományos előkészítő osztállyal kezdi a következő tanévet.

Kovásznán 3 osztály indul
A kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum alárendelt egységeként működő Orbán Balázs Általános Iskolában a következő tanévben 1 román és 2 magyar előkészítő osztályt indítanak, összesen 75 fős létszámmal.
Becsek Éva iskolaigazgató elmondta, március 8–26. között lesz az első, míg április 14–18. között a második időszak a beiratkozásra.
Minden olyan kovásznai gyereket, aki szeptember 1-ig betöltötte a 6. életévet, kötelesek beírni. Abban az esetben, ha túljelentkezés van, kénytelenek vagyunk kritériumokat alkalmazni, és egyik ilyen kritérium, hogy a gyerek Kovásznán kellett elvégezze az óvodát – tájékoztatott az igazgató. Az Orbán Balázsban jelenleg két előkészítő osztály működik, a román 9 gyerekkel, míg a magyar 34-gyel.

Két előkészítő osztály indul a Bányászvárosban
Baróton idén két előkészítő osztály indul – tudtuk meg Bán Annamáriától, a Gaál Mózes Általános Iskola igazgatónőjétől.
A két osztályba várhatóan 42 gyermeket fognak beíratni, ennyien járják ki idén az óvodát. Mindkét osztály magyar tannyelvű lesz, ami pedig újdonságot képezhet az idei tanévhez viszonyítva az, hogy nagy valószínűség szerint az új előkészítő osztályokat már nem a vállalkozói központ épületében helyezik el. Lévén, hogy az iskolánál az osztályok száma csökkenőben van, a számítások szerint az V–VIII. osztályosok elférnének a Kossuth utcai épületben, az elemisek pedig a polgármesteri hivatal melletti, illetve a diákdombi és a Petőfi utcai épületekben. Az idén, akárcsak a tavaly, három nyolcadik osztály végzett a Gaál Mózesben, ám csak két előkészítő osztály kezdett. <<

SZH-összeállítás

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.