Felhívás!

Korrumpált korrupcióellenesség

Makacsul tartja magát az a vélemény, hogy Kövesi ügyészasszony menesztésével az igazságszolgáltatás függetlenségét kockáztatnánk. A politikától!
Helyszűke miatt nem érdemes most belemennünk, hogy egy demokratikus köztársaságban mekkora félreértés a függetlenséget érinthetetlenségnek fordítani. Vagy a hatalmi ágak szétválasztásának elvével érvelni a kölcsönös intézményi kontroll kárára. Annyit szögezzünk le, hogy bizony nem hiába van lehetőség az ügyészasszony menesztésére az alkotmányos elvek és procedúrák alapján. Ez nem rendszerhiba, nem anomália, hanem az imént idézett politikai rendszer lényegi eleme. És éppen az ilyen helyzetekre lettek kitalálva.
Mert sokan, akik az igazságszolgáltatás függetlenségét védik a politikától, hajlamosak elfelejteni az ügyészasszony és az általa irányított intézmény többszörös hatalmi visszaéléseit. Nemcsak az igazságszolgáltatást kell tehát félteni a politikától, hanem mint Kövesi ügyészasszony iskolapéldája mutatja, bizony az igazságszolgáltatás is könnyen a demokrácia ellenfelévé válhat, ha átláthatatlan politikai szövetségekre vállalkozva tendenciózus és nyilvánvaló módon beavatkozik a pártok demokratikus versengésébe. Gondolom mindenki számára nyilvánvaló, hogy ez nem feladata a DNA-nak. Ez sima alkotmányellenes cselekedet.
Az ügyészség feje a sötét praktikáival lejáratta magát az intézményt is, aminek a színében díszeleg, sőt magát a korrupcióellenes harcot is. Emlékszünk még a megannyi besült ügyre, meghurcoltatásra, még erdélyi magyar viszonylatban is. A marosvásárhelyi líceum körüli botrány, vagy a nemzetbiztonsági okokból lehallgatott kolozsvári magyar alpolgármesternő csak két elképesztő eset a több tucat közül. Ha ez a szervezet annyira profin működött volna Kövesi irányításával, ahogy azt állítják, akkor az ilyen esetek nem fordulhattak volna elő.
És mégis előfordultak. Senki sem tévedhetetlen, ezt pedig ideje lenne belátnia Kövesinek is. És bár politikai patthelyzet alakult ki Bukarestben, mert úgy tűnik a szociáldemokrata kormány nem meri bevállalni a menesztéssel járó politikai kockázatot, az mégis csak röhej, hogy azok féltik a jogállamot, akik a jelenlegi állapotok fennmaradása mellett kardoskodnak.

Névtelen hozzászólás
Hozzászólások