Felhívás!

Állatvédelmi buktatók

Igyártó Nándor állatvédő egyetemista már több állatjóléti szabály megsértését jelezte a háromszéki hatóságoknak, amelyek több rendben bírságoltak is a jelzések nyomán. A panaszok tükrében a hatóságok fellépésének hatékonysága egyre többször megkérdőjelezhető: ez legutóbb is igazolódott. Az eset kapcsán a megyei főállatorvost is kérdeztük.

Az állatvédők legutóbb egy árkosi incidenshez riasztották az illetékeseket. Hab a tortán, hogy a többnapos késlekedés, határozatlan hatósági fellépés után most a fiatalnak „üzengetnek” a megvádolt felek.
Igyártó lapunknak elmesélte, hogy egy istállóban tartott bűzlő lótetemről érkezett hozzá bejelentés, a helyszínen pedig valóban dögszag áradt, de elhanyagolt kutyákat is láttak. Ezt hétvégén iparkodtak jelezni a hatóságoknak. Végül hétfőn sikerült felvenni a kapcsolatot dr. Sikó-Barabási Sándor megyei főállatorvossal, aki írásban kérte a panaszt, és mivel az igazgatóság munkatársai különféle akciók miatt terepen voltak, kifejtette, hogy a rendőrségnek is lehet jelezni.

Az állatvédők kedden az árkosi rendőrőrsöt keresték fel, ahol meglepetésükre, az egyenruhás sajnálkozva értesítette telefonon a megvádolt felet a jelentésről. Igyártó másnap felelősségre vonó üzeneteket kapott telefonjára a megvádolt személy egyik barátjától, amiből kiderült, hogy a vádlott már előre tudja, mikor, hány órakor érkeznek hozzá a hatóságok.

Az állategészségügyi ellenőrök végül szerdán reggel szálltak ki terepre, de mivel senki nem volt otthon, egy későbbi ellenőrzési időpontot tűztek ki.

Dr. Sikó az eset kapcsán lapunknak kifejtette, hogy az állatvédelem terén több romániai intézmény meg van nevezve, mint „illetékes”, ám mivel „a jogszabály ködösen fogalmaz, amikor lépni kell, egyik sem tudja, hogy mit csináljon”. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. július 16., 12:12
    ÉRTÉKELÉS: 6

    Számomra érthetetlen az hogy egy főállatorvost vagy egy egyszerű állatorvost ne érdekeljen az állat jóléte.Sajnos nálunk jó szokás hogy inkább a homokba dugják fejüket mintsem cselekednének.Amikor elvégzik az egyetemet akkor nem tesznek esküt arra hogy védelmezik az állatokat ? Nekem ez lenne a logikus-De legalább segítenék azokat akik ezt megteszik !