Hirdetés
Hirdetés

Alapszükséglet a tűzifa

Alapszükséglet a tűzifa Kovászna megye

Hozzáférhetőbbé kell tenni a tűzifavásárlást – vetette fel Miklós Zoltán az alsóház költségvetési bizottságában. Az RMDSZ háromszéki képviselője szerint a jelenlegi adópolitika hátrányos helyzetbe hozza a magánszemélyeket a cégekkel szemben.

Meglátása szerint a fakitermelő cégeknek egyszerűen nem előnyös magánszemélyeknek fát eladni. 
– A jelenlegi áfa-rendszernek az a következménye, hogyha egy fakitermelő cég ugyanannyiért tud eladni egy öl fát egy másik kereskedelmi társaságnak és egy magánszemélynek, akkor ha a magánszemélynek adja, „rajta veszti” a 19 százalékos áfát, míg ha a cégnek adja, akkor nem. A piacgazdaságban nem várható el egy haszonért dolgozó cégtől, hogy lemondjon jövedelme egyötödéről, csak azért, hogy magánszemélyeken segítsen – magyarázza a közgazdász.

Hirdetés
Hirdetés

Szerinte a megoldás az lenne, hogy a tűzifát tekintsék alapszükségletnek, mint ahogy – főleg vidéken – az is, és a víz- és csatornadíjhoz hasonlóan, 19 százalék helyett 9 százalékos áfával terheljék. A helyzetet ez sem „egyenlítené ki” teljesen, de „közelebb hozná a megoldást”. A kérdésről egyelőre nem született döntés, próbálnak alternatívát találni, hisz a jelenlegi állás szerint a tűzifa nemcsak, hogy meglehetősen drága lett, de hozzájutni is nehéz.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások