Felhívás!

Aki beteg, maradjon otthon!

Egyelőre úgy tűnik, az idei nyár más, mint az elmúlt két évben volt, a koronavírus eltűnt az életünkből, azonban a szakemberek szerint továbbra sem árt az óvatosság. Azok pedig, akik megbetegednek, fontos, hogy betartsák a szabályokat.

A Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság adatai szerint az elmúlt két hétben 25 koronavírussal fertőzött személyt jegyeztek a megyében, a fertőzöttségi arány is nagyon alacsony, ami azt jelenti, biztonságosan nyaralhatunk, és mehetünk társaságba. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a betegség teljesen eltűnt, és senki nem kaphatja el – figyelmeztetnek a szakemberek, hiszen továbbra is jelen van a fertőzés, illetve vannak olyan országok, ahol jelentős emelkedést mutatnak az esetszámok.

Fejér Szilárd kutató a témával kapcsolatban elmondta: valóban nincs sok beteg, bár a többségről nincs tudomásuk, ugyanis a közegészségügy már nem küldi az általa vezetett labornak az adatokat, viszont az elmúlt napokban volt olyan eset, amikor a páciens az új variánssal fertőződött meg. A gond az, hogy a BA.4 vagy BA.5 variáns nagyon jól kikerüli az eredeti omikron által megszerzett immunválaszt, és az oltás utánit is – mondta Fejér Szilárd.

A kutató úgy látja, lesz még koronavírus-hullám, de kisebb esetszámokkal, mint januárban. Hogy mennyivel kisebb, azt nehéz megmondani, mivel egyrészt kevesebbet tesztelnek, másrészt országfüggő a helyzet. Az is nagyon fontos, hogy azok, akik most megbetegednek, tüneteket észlelnek magukon, teszteljenek, ne menjenek közösségbe, tartsák be a korábbi intézkedéseket, mert a közösségi terjedésnek csak így lehet elejét venni. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások