Akadozik a kórházbővítés

Akadozik a kórházbővítés Kovászna megye

A Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház vezetősége megvalósításokról, tervekről és természetesen gondokról is beszámolt a sajtónak. Kiderült, hirtelen pénzátcsoportosítás után jelentős összegre vásároltak orvosi-képalkotási gépeket, rendszereket, továbbá jelentős mértékben kicserélték az orvosiműszer-parkot is.

A megyei sürgősségi kórház a minisztérium szempontjából az évet 12 millió lejes költségvetéssel indította, ehhez tevődött hozzá a megyei tanács önrésze, így nagyjából 14 millió lejből gazdálkodhattak. A beruházási költségvetés elsődleges célja az lett volna, hogy elkezdjék építeni a stroke-központot (a mágnesesrezonancia-vizsgálat helyéül szolgáló épületet), illetve a belgyógyászat épületét, második célként határozták meg a műszerezés felújítását.

– Időközben közbeszerzési eljárások, illetve a tervezés nehézségei, összetettsége miatt teljesen át kellett csoportosítanunk az építésre, felújításra szánt keretet, és a műszerezettségbe fektettük. Jó hír, hogy a tüdőkórház terve is elkészült, illetve a belgyógyászat tervét a megyei katasztrófavédelmi felügyelőség (ISU) a héten remélhetőleg jóváhagyja: megvalósításával korszerű, javarészt 2-3 ágyas, fürdőszobával ellátott kórtermeket biztosítanánk a betegeknek. Szárnybővítésre is sor kerül: például a neurológia osztály szintjén egy szubintenzív szakfelügyeletet, végigkövetést biztosító osztály létrehozását tervezzük, az alagsorban pedig a dialízis lesz, illetve hosszú távon egy angiografot telepítenénk – avatott be a részletekbe András-Nagy Róbert kórházigazgató és dr. Roșu Mátyás orvosigazgató.

A stroke-központ esetében már nem ilyen rózsás a helyzet, ugyanis a hatodik licitet is teljes mértékű érdektelenség övezte.

– Az utolsó három kiírást már meg sem nézte egyetlenegy vállalkozó sem, illetve korábban egy átiratot kaptunk egy cégtől, amelyben a munkálatra szánt összeget kevesellte – panaszolta a kórházigazgató.

Ennek az érdektelenségnek a tükrében kora nyáron a kórházvezetés úgy döntött, a minisztériumtól kapott költségvetést műszerekre költi: több ekográfot vásároltak, felújították a szemészeti műtőt (itt a 2000-es évek közepén volt az utolsó beruházás műszerezettség terén), továbbá olyan eszközöket cseréltek, amik előreláthatóan elromolhattak volna, továbbá orvosi műszerekbe, eszközökbe is befektettek.

Dr. Rosu orvosigazgató elmondta, a legnagyobb vásárlási tétel egy 128 szeletes komputertomográf (CT), amivel az elkövetkezőkben a szívet is vizsgálhatják, de premierként érkezett 2 digitális klasszikus röntgengép is. Új digitális mammográfot, két korszerű ultrahangos készüléket is beszereztek (a nőgyógyászat is kap egyet), a műtőbe is vásároltak egy drága, performáns C-karos gépet, amit az érsebészek, kardiológusok is sikerrel használhatnak.

– Az utolsó röntgengépünk 2003-ban, 16 éve volt felszerelve, így elkelt a korszerűsítés az átcsoportosított összegekből. További jó hír, hogy kórházunkban beindult, működik, lehet előre jegyeztetni az MR-vizsgálatokra a 0771.042.232-es telefonszámon – összegzett dr. Rosu.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.