Felhívás!

Minden választás egy népszámlálás

Minden választás egy népszámlálás Kovászna megye

Olvasóink visszajelzése nyomán tapasztaljuk, hogy sok szavazónak (szavazóképes polgárnak) nincs elegendő motivációja részt venni a vasárnapi elnökválasztáson, hiszen a jelöltek gyengék, nem „partiképesek”, Kelemen Hunornak pedig valószínűleg nincs esélye Románia elnökének lenni. Ezen véleményekkel szembesítettük Antal Árpádot, Sepsiszentgyörgy polgármesterét (képünkön).

Én a saját józan paraszti eszemre hallgatva tudok ezekre a kételyekre válaszolni – mondta az elöljáró. – Mint tudjuk, választások után este minden alkalommal megjelenik Románia térképe, amelyen általában zölddel vannak kiszínezve azok a megyék, ahol az RMDSZ a győztes. Mi nem engedhetjük meg magunknak – bármilyen választásról is legyen szó – hogy ne legyen zöld a térképen, mert ennek az lenne az üzenete, hogy velünk nem kell számolni ebben az országban, nem kell az akaratunkat figyelembe venni. Nem vagyok naiv, és nem is akarok becsapni senkit, tudom, hogy 2019-ben nincs esélye annak, hogy magyar embert válasszanak meg Románia elnökének, de fel kell mutatnunk egy kritikus tömeget, bizonyítanunk kell, hogy van víziónk, elképzelésünk az ország jövőjéről. A második fordulóban pedig majd meglátjuk, melyik rosszra fogunk szavazni, bár eddig is csak úgy gondoltuk, hogy a második fordulóban a kisebbik rosszra szavazunk: Năstase és Băsescu közül Băsescura, Geoană és Băsescu közül is az utóbbira voksoltunk. Mit kaptunk tőle? Egy dolog biztos, akármelyik nyert, az általunk vélt vagy valós kisebbik rossz, mi jót nem kaptunk tőle. Ezért csak a mi jelöltünkre szavazhatunk, legalább az első fordulóban biztosan, egy erdélyi magyar értelmiségire, akire büszkék lehetünk, akinek van programja, víziója.

Számomra az sem kérdés, hogy részt kell-e vegyek a választásokon. 1989 előtt is voltam diák, 93-ban érettségiztem, éreztem a különbséget, a szabadságot, türelmetlenül vártam azt a pillanatot, amikor 1996-ban először szavazhattam életemben. Azóta úgy érzem, hogy ez egy fontos jog, amivel élnünk kell. Olyan nincs az én szempontomból, hogy nincs, akivel szavazni. Mindenki gondolja végig, hogy ki az, akivel kulturális, szociális szempontból megtalálná a szót, akivel közös értékrendje lehet, egyáltalán a jelöltek közül kivel ülne le teázni. Nem vitás, hogy Kelemen Hunor jöhet számításba, ő a mi jelöltünk.

– Mindenki mérlegeli, mi az, amit elértek képviselőink a demokráciában a magyarság számára és mi az, amit nem…

– Az arányérzékünket ne veszítsük el. Soha nem arról szólt az életünk, hogy 51 vagy 63%-unk van a parlamentben. Csak 6%-unk van, amihez még meg kell nyerni 45%-nyi románt ahhoz, hogy valamit, bármit elérjünk. Én voltam Bukarestben is, tapasztaltam, hogy ez nem egyszerű, de minél nagyobb magyar többségű településen él valaki, annál kevésbé érti, mit jelent 6%-kal a parlamentben ülni. De azt nem jelenti, hogy nem kell ott lenni. Van, amikor meg kell védeni valamit, van, amikor előre kell lépni. A politika nem séta egy virágos mezőn, hanem kőkemény harc, ha ez innen kevésbé látszik is. Végül egy utolsó érv: minden választás egy népszámlálás is.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. november 7., 15:57
  ÉRTÉKELÉS: 14

  Ez a bevalt taktika! Leliiseret furdalast kell gerjeszteni a magyar emberben , menjen el szavazni , persze rajuk majd arra akit ok javasolnak. Es mit tesz a valaszto? Megy eszeveszetten . Mert magyar. Az , hogy az ot kepviselo , a szamadatok tukreben poffeszkedik es utana magasrol ejt ra , az mit sem szamit. Ha , en , 30 ev utan ugy kell erezzem magam mint masodrendu , megturt szemely a sajat szulofoldemen , akkor nem fogadok el tanacsot egyetlen magyar politikustol sem!!

 • User
  Dátum: 2019. november 7., 16:23
  ÉRTÉKELÉS: 14

  On tudjae, kedves Antal Arpad, hogy a magyar kissebbseg kozul milyen sokan vagyunk akik szeretjuk az erdot ?! Megis az RMDSZ soha nem vedelmezi erdoinket, soha nem vesz reszt az erdok pusztitasai elleni tuntetesekben, sot onok kozul valok azok, akik megyenkbe hoztak az erdok mumusat, az osztrak Schweighoffert. Charles herceg, Leonardo di Caprio es meg sokan masok, akik nem itt szulettek es nem orszagunk allampolgarai, ok megtettek, kialltak a romaniai erdok vedelmeben. Onok kozul egyetlen kepviselo nincs, aki csak szoban is, vedelmezte volna egyszer eleteben az erdoket. De erdopusztitokat tucatjaval tudnek az on partjabol folmutatni. Es meg ezek utan onok nevezik szekelynek, hazafinak magukat ?! Kar, hogy a zold szint valasztottak onmaguknak. Jobban illett volna onokhoz a fekete szin. Csak azert menjek szavazni, hogy egy bizonyos terkepen szerepeljen a zold szin?! Hat nem. En ilyenekre nem szavazok ! Es a tobbiekre sem, mert egy sincs a jeloltek kozul olyan, aki megerdemelne, hogy ra szavazzak !

 • User
  Dátum: 2019. november 7., 17:28
  ÉRTÉKELÉS: 12

  Tisztelt Antal Arpád úr ! Magyar vér csörgedezik az ereimben és vérem követeli ,hogy az MAGYAR jelöltre szavazzak ,de sajnos az eszem nem ,és ez mind azért mert nem hiszek önökben , semi a garancia ,hogy az én elveimet is fogják majd képviselni, Nem Basescut kell vádolni ,önök adták el a mi szavazatainkat ,ée ezt még sokat lehetne fokozni. Kérdésem miért húz szét a magyarság ? Kinek a politizálásanak a hibája ? Megkérem tisztelt Antal Árpád úr töltsön el néhány órát pár szavazokörzetben ,hogy személyesen meggyözödjön ,hogy milyen életkorú emberek mennek szavazni az RMDSZ re .Most sem sikerült megsuolitana a fiatalokat sem a középkoruakat ! EZEN A KÖZELJÖVÖBEN ELKELLENE GONDOLKODNI ,HOGY MI AZ OKA .

 • User
  Dátum: 2019. november 7., 21:37
  ÉRTÉKELÉS: 4

  nincs elegendő motiváció! vajon miért?erreegy angol szólasmondással tudnék válaszolni…’nem tudod a libát felhízlalni Karácsony Szenteste napján’.Mindig választások előtt világosodnak meg a vezetők.Aztán ne csodálkozzanak ha farkast kiáltanak,aztán amikor jön …tudjuk.

 • User
  Dátum: 2019. november 11., 7:47
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Kedves Antal Arpád polgármester úr ! Mit szól a Kovászna megyei alacsony részvételhez a választáson ,mivel magyárázzák ezt majd ki . Hogyan is állunk az ön szemszögéböl nézett népszámlálással ? Nem hinném ,hogy ilyen kevesen vagyunk magyar anyanyelvűek Kovászna megyében .Ezt a vereséget vegyék úgy mint egyfajta büntetés ,és tessenek elgondolkodni !