Felhívás!

Akadozik a helikopter-leszálló építése

Akadozik a helikopter-leszálló építése Kovászna megye

Lassan egy éve hirdetnek újabb és újabb liciteket, mégsem kezdhették el a sepsiszentgyörgyi megyei sürgősségi kórház udvarában a helikopter-leszálló építését.

András-Nagy Róbert igazgató elmondta, márciusban hirdették meg az első licitet, aztán augusztusban, az októberi már jelentkezők nélkül zajlott, illetve hétfőre várták az újabb ajánlatokat.

– A megyei önkormányzat finanszírozná (durván 150 ezer euróba kerülne), ám a városrendészeti terv mellett rengeteg olyan tanulmányt kéne elkészíttetni, amelyeket az országban is ritkaságszámba menő cégekkel lehet csak kiviteleztetni.

Maga a leszállópálya egy 20 x 20 méteres, kivilágított betonfelület, nem ez a nagy költség, hanem a tanulmányok, a papírmunka. A kórház mögötti adminisztratív épület helyére tervezték, ez durván 30 méterre lenne a kórház kijáratától.

– A betegeket nem kéne mentőautóba tuszkolni, majd átvágtatni velük a közeli sportpályára. Gondoljunk bele, mi van akkor, ha egy fontos focimeccs zajlik a pályán, ezt kell leállítani, hogy valaki életét menthessék. Az illetőt a csapatok szurkolóinak szeme láttára – esetleg hurrogása közben – kellene betenni a helikopterbe – ecsetelte András-Nagy.

 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2018. december 19., 10:03
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Ilyen az, amikor problémákat keresünk, nem pedig megoldásokat. De ez egyébként is csak álprobléma, a polgármesteri hivatal megoldhatná saját erőből, az pedig egyenesen bangóknak való mese, hogy egy 400 nm-es betonplacc 150000 euróba kerül, akár kivilágítással együtt is.

 • User
  Dátum: 2018. december 19., 12:58
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Az a röhej, hogy ebben az országban nem a konkrét kivitelezés, hanem a hozzá tartozó bürokrácia kerül többe. Normális helyen szépen kiöntenék a betont, és jöhetne a helikopter. Max ki kellene tölteni egy online űrlapot, s csókolom. Csak itt kell kilencvenféle adót kifizetni, s fénymásolat kell még az anyósunk ülepéről is. Megvalósíthatósági tanulmány, városrendészeti terv, székletvizsgálat a kórház kapusától, és bizonyítvány, hogy a helikopter ami leszáll, az tényleg a levegőben közlekedik, plusz mindenféle légi és földi hatóságtól kerek pecsét lila tintával. Hányinger!

 • User
  Dátum: 2018. december 19., 14:17
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Azon nem gondolkodtak, hogy esetleg a kórház tetejére is lehetne építeni? Na jó, ott többe kerülne… nem 150000 euróba, hanem akár 40-50000-be is! (nemcsak szimpla betonplacc, hanem alapozás, tartószerkezet, al- és felépítmény, liftek, stb…).

 • User
  Dátum: 2018. december 21., 11:14
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Érdekelne, hogy egy sportpályára miért szállhat le a helikopter engedélyek nélkül, és máshová miért nem? Mert ebben az esetben ne tessék helikopter leszállópályát építeni a kórházba, hanem inkább egy kis sportpályát! Egy darab betonozott tér, picit nagyobb mint 20×20 méter, amelynek két végére tennének két kézilabda kaput vagy kosárlabda palánkot, hogy ne sírjon a légügyi hatóság! Persze nem használnák sportra soha, de nyugodtan leszállna oda a helikopter, valahányszor szükséges. Hivatalosan sportpálya, de használható leszállóhelynek. Hacsak a kis pályához nem kérnek ugyancsak egy csomó engedélyt, meg tanulmányt.