Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ágyúdörgés, koszorúzás, konferencia

Ágyúdörgés, koszorúzás, konferencia Kovászna megye

Éppen 170 esztendővel ezelőtt, 1848. november 16-án hangzott el Sepsiszentgyörgyön, az akkori megyeháza (jelenleg Bod Péter Megyei Könyvtár) épületében Gábor Áron elhíresült mondata: Lészen ágyú! És lett. Ezt az eseményt, valamint a háromszéki szabadságharc dicső időszakát hivatott felidézni a Kovászna Megye Tanácsa által pénteken elindított és 2019. augusztus 1-jéig, vagyis a nyergestetői csata évfordulójáig tartó rendezvénysorozat. Fővédnöke Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese.

A tematikus év Gábor Áron hatfontos ágyúja hiteles másolatának csövéből elsütött díszlövéssel vette kezdetét. A rendhagyó eseményre a sepsiszentgyörgyi Erzsébet parkban található 1848–49-es emlékmű előtti téren került sor a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület korhű egyenruhába öltözött tagjainak közreműködésével. Ezt követően a megemlékezők megkoszorúzták Berde Mózsa szobrát és a megyei könyvtár homlokzatán Gábor Áronnak emléket állító márványtáblát, majd az épület róla elnevezett termében megtartandó programindító konferenciára vonultak.

Tamás Sándor megyetanácselnök a történtekről szólva kihangsúlyozta, Gábor Áron és a háromszéki felkelők „nem rontottak rá senki életére, vagyonára, de a sajátjukat sem hagyták. Tudták, hogy minden, amiért érdemes élni, a családunk, az otthonunk, a szülőföldünk veszélybe került. Az ő áldozatuk a mi életünknek is értelmet adott.”
Gábor Áron és a háromszéki székelyek helytállása, küzdelme és hazaszeretete nem csak az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc, hanem a világtörténelem legszebb pillanatai közé tartozik – jelentette ki Lukács Bence Ákos, Magyarország csíkszeredai konzulátusának vezető konzulja. Egyed Ákos történész, akadémikus előadásából kiderült, hogy Gábor Áron már az 1848. október 16–18. között megtartott agyagfalvi Székely Nemzeti Gyűlésen vállalta az ágyúöntést, azonban nem talált meghallgatásra.

Hirdetés
Hirdetés

A székely had Marosvásárhely mellett bekövetkezett csúfos veresége kellett ahhoz, hogy bebizonyosodjon, ágyúk és a kezelésükre kiképzett tüzérek nélkül nem lehet eredményesen szembeszállni a császári csapatokkal. Ilyen előzmények után tette meg a berecki ezermester elhíresült fogadalmát: „ha mához két hétre Szentgyörgy piacán 6 ágyú (!) nem lesz felállítva, s ha azokkal a próbalövésnél célt nem találok, akkor én magam állok 10 lépésnyire az ágyú elibe céltáblának”. Ennek, valamint a vele folytatott beszélgetések hatására bízta meg őt Berde Mózsa és Demeter József háromszéki kormánybiztos, hogy a magyarhermányi vashámorban fogjon neki az ágyúöntésnek. Ez sikeresen meg is történt, és az ott, majd Kézdivásárhelyen gyártott ágyúk birtokában a felkelők Háromszéket megtisztították a megszállóktól.
A továbbiakban a rendezvény házigazdája szerepét betöltő Nagy Zoltán történész, huszáregyenruhába öltözött hagyományőrző ismertette a 11. Székely Határőr Huszárezred történetét. Végezetül Pénzes Lóránd, a Székely Mikó Kollégium történelemtanára diákjai segítségével bemutatta a Háromszéken lajstromba vett 1848-as emlékműveket. A konferenciát a sepsiszentgyörgyi Vox Humana kamarakórus alkalomhoz illő előadása zárta.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük