Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Adventi gyertyagyújtások

Adventi gyertyagyújtások Kovászna megye

Az adventi gyertyagyújtás egyik legjelentősebb közösségi ünnepünkké nőtte ki magát az utóbbi években. A karácsonyi várakozás időszakának kezdetét szinte minden településen ünnepségek jelzik, amikor is a köztéri óriás koszorúkon meggyújtják az első gyertyákat. Sepsiszentgyörgyön első alkalommal 2010-ben állítottak köztéri adventi koszorút, megteremtve a közös gyertyagyújtás hagyományát, idén tizenharmadik alkalommal ünnepelhetnek együtt a városlakók.

Hirdetés
Hirdetés

A megyeszékhely főterén november 27-én, vasárnap a 19:30-tól kezdődő műsor keretében gyújtja meg az első gyertyát Antal Árpád-András polgármester. A hagyományokhoz híven az eseményre gyülekezőket forró teával és a gyermekeket mézeskaláccsal várják. A szervezők arra kérik a városlakókat, hogy vigyenek magukkal gyertyákat, hogy megszentelt lánggal térhessenek haza otthonaikba. Ugyanakkor a helyszínen a szervezők is fognak gyertyákat osztogatni. Az esemény lebonyolításában a Máltai Szeretetszolgálat önkéntesei segítenek. Az ünnepségen karácsonyváró énekek hangzanak el a Kincskeresők Néptáncegyüttes tagjaitól, Mátis Adrienntől és Deák Anettől (felkészítő tanáruk István Ildikó), a műsort Sorbán Dorottya, a Református Kollégium tanulója és Mara Pandele, a Mihai Viteazul Főgimnázium tanulója vezetik. Takó István plébános áldása után Antal Árpád-András polgármester osztja meg ünnepi gondolatait, majd meggyújtja az első gyertyát. Az eseményen közreműködik a Laudate kamarakórus Lőfi Gellért vezetésével.

Idén is két óriási koszorúja lesz a városnak, a második az Állomás negyedi körforgalomban kap helyet, hogy az ott lakók is magukénak érezzék, és megéljék otthonaikhoz közel az ünnepre való hangolódás pillanatait.

Az adventi koszorúkat a lakók által közkedvelt, Bagoly Zsuzsa tervező által megálmodott fehér város díszei ékesítik majd. A hagyományokhoz híven mindkét koszorút a városi kertészet munkatársai fonják, illetve állítják fel, és az önkormányzat munkatársai díszítik.

Tartalmas és színes programokkal kezdődik az adventi időszak Kézdivásárhelyen. A programsorozatban lesz kulturális műsor, karácsonyi vásár és gyermekváros, valamint fénygyújtás. A programok szervezésébe bekapcsolódott a Vigadó Művelődési Ház és a Wegener Pro Sanitate Alapítvány is. A VigadóArt Tündöklő alakban című adventi sorozata a Vigadó Művelődési Ház Facebook-oldalán lesz megtekinthető, az önkormányzat közösségi oldalán pedig minden szombaton adventi üzenet és gyertyagyújtás is lesz. Adventi üzenetet fogalmaznak meg nt. Beder Imre református lelkipásztor; Végh Nimród evangélikus lelkész; ft. Kovács Péter, a Boldog Özséb-plébánia plébánosa, valamint T. Olasz Béla, a kantai Szentháromság templom segédlelkésze.

Kovásznán is együtt készülődik és hangolódik a karácsonyi ünnepekre a város apraja-nagyja. A már megszokott óriási adventi koszorút a művelődési ház előtti téren, a Kőrösi Csoma Sándor-szobor mellett helyezik el. Az első gyertyát november 27-én, vasárnap 18 órától gyújtják meg. Az ünnepi hangulatról a Gyerő Katalin tanárnő által vezetett Magnificat gyermekkórus gondoskodik, igét hirdet Gerendi Győző, a kovászna-belvárosi egyházközség segédlelkésze. Egy nappal korábban, november 26-án délelőtt 11 órától a Tündérvár Székely Nagycsaládos Egyesület adventikoszorú-készítésre várja az érdeklődőket. A városi művelődési házban sorra kerülő eseményre a résztvevőknek csupán a gyertyákat kell magukkal vinniük, minden egyéb kelléket és szükséges anyagot a szervezők biztosítanak.

Baróton idén is a különböző felekezetű hívek rendre szerveznek műsort, majd gyújtják meg az ünnepi adventi gyertyát a köztéri Diákdombon felállított koszorún. November 27-én a reformátusok, december 4-én a baptisták, 11-én az unitáriusok és végül december 18-án a római katolikusok zárják a sort. 

Fotó: Henning János

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. november 26., 16:44
    ÉRTÉKELÉS: 0

    A D V E N T…. Hát várakozz mert várni érdemes Akire vársz bizonnyal jönni fog kering a Nap
    a Föld forog és csillagok közt van az otthonod mindenki vár a titokzatos űrben “Születésétől” reszket a halál mert jön a ” Fény” “Ő” ide vissza jár és megsimogat amikor Rád talál igyekezz hát ha sötétben éltél legyen ünneped és több napod ha bűneidet rendre elhagyod az ajándékot Te is megkapod csendet nyugalmat felszabadulást lelked béklyói összetőrnek súlya alatt a kavargó Időnek hírnökök Angyalok jönnek nagy fényességben Akire vártál szelíden szólít ” Térj meg ember !” élj tisztességben szeretetben ne légy kerékkötő az Égi rendben…