Felhívás!

„A verseny mindig jót tesz a demokráciának”

„A verseny mindig jót tesz a demokráciának” Kovászna megye

Demeter Ferenccel, Mikóújfalu polgármesterével végeztünk számadást a múlt esztendő megvalósításairól, továbbá az idei tervekről is faggattuk, illetve arra is kíváncsiak voltunk, hogy indul-e a júniusi elöljárói választásokon.

– Hogyan értékeli a tavalyi évet a megvalósítások tükrében?

– Sikeresnek, és elégedett vagyok a megvalósításokkal: hiszen egy újabb uniós pályázatot nyertünk, felújítottuk a háziorvosi rendelőt, és az sem mellékes, hogy sikerült orvost szerezni a településnek, továbbá önkéntestűzoltó-egyesület, nőszövetség is alakult. Egyszóval megmozdult az élet Mikóújfaluban. Az sem elhanyagolható, hogy pályázati úton hatékonyan segítettük civil szervezeteinket, egyházainkat.
– Idén is megméretkezik a polgármesteri tisztségért? Milyen ellenfelekre számít?
– Négy évvel ezelőtt nem egymandátumos polgármesterjelöltként indultam, természetesen idén is újraindulok a választásokon. Nem tudom, hogy lesz-e ellenjelölt, de állunk elébe a feladatnak. Vallom, hogy a verseny mindig jót tesz a demokráciának.

– Milyen tervekkel vágtak neki az idei évnek?

– Végre Mikóújfaluban is meg kell, hogy jelenjenek az aszfaltozógépek! Nem voltak az utcáink telekkönyvezve, így nem tudtunk hatékonyan fejleszteni az elmúlt években. Januárra elkészült a telekkönyveztetés, így végre nekivághatunk az idei legfontosabb feladatnak, az utcák felújításának. Sajnos, a víztisztító rendszerünk nem működik optimálisan (esőzésekkor a rendszer megomlik, a falu víz nélkül marad). Egy Hargita megyei cég terepszemlét tartott, és megoldanák a felszíni víztisztítást. Továbbá komoly tervezési hiba miatt megakadt a vízhálózatunk korszerűsítése is: szerencsére megyei szinten érkezik a megoldás egy nagyobb pályázatnak köszönhetően – Sepsiszentgyörgy felől látnának el vízzel minden közeli települést –, ebben látunk reményt, ehhez csatlakoznánk. De prioritás egy tűzoltóautó vásárlása is, hiszen a legutóbbi, egy autószerelő-műhelynél keletkezett tűzvésznél is bebizonyosodott, hogy tűzoltóautó nélkül kiszolgáltatottabbak vagyunk.

– A fiatalok hogyan viszonyulnak a településhez?

– Mi sem állunk másként, mint más székelyföldi települések, így számos fiatalunk, a jobban megfizetett munkalehetőség reményében, elmegy a településről. Pozitívum, hogy országút szeli át a települést, ez csalogató. Elmondhatom, hogy pár fiatal család már hazafelé kacsintgat, felújította a családi házat, ingatlant vásárolt, és itthon tervez. Sajnos, még mindig nem számottevő a vissza-irány. Mikóújfalu a vállalkozások mellett egyelőre többnyire Sepsiszentgyörgy ipari munkásait szolgáltatja. Sajnos, tavaly 3 beruházó távozott tőlünk, mivel számos területre nincsenek meg a birtoklevelek. Ezért is kezdtünk a birtokviszonyok tisztázásába: egyelőre a munka 10%-át tudhatjuk magunk mögött. Februárra például több mint 150 birtoklevelet bocsátunk ki.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.