Felhívás!

Nyárra is ígértek pénzt

Lazulni ugyan nem lehet, de az idei költségvetés nem ad okot az aggodalomra – vonhattuk le a következtetést Antal Árpád polgármester pénteki sajtótájékoztatója után. A városnak nő a közvagyona, adóssága jelen pillanatban nincs, a múlt évről is maradt tartalék, európai alapokból is csurrannia kell valaminek, s a kormány még nyárra is ígért kiegészítést. A helyi tanács aznap el is fogadta a költségvetés-tervezetet.

Tavaly csak áprilisban volt helyi költségvetése a városnak, ehhez képest jelentős javulás, hogy idén már január végén megvan. Igaz, a kétezres évek elején még a helyi tanács első határozata szólt a büdzsé elfogadásáról, míg tavaly a 135., idén a 31.

A 147,5 millió lejes alapról rugaszkodnak el, amihez hozzátartozik egy tavalyról tartalékolt 15,5 millió lejes összeg. A finanszírozási fázisba lépett öt európai pályázat még 121 millió eurót jelent(het). A kormány júniusra ígérte azt az összeget, amellyel hozzájárul a kulturális intézményeket (színházakat, filharmonikus zenekarokat és operákat) fenntartó városok költségvetéséhez. Ezt kormányhatározattal utalja majd a személyi jövedelemadóból befolyt összeg 3%-ából képzett pénzalap arányos elosztása után.

A polgármester a fejlesztések, befektetések több mint 100 tételes listájának néhány elemét is megemlítette, így például az oktatási intézmények renoválására idén több mint 20 millió lej van betervezve, de a lakosság-nyilvántartó épületét és az esketőházat is felújítják. 16 millió jut a kulturális intézményeknek, illetve több mint 1 millió lejjel járulnak hozzá a szociális szolgáltatásokat végző civil szervezetek költségeihez. A tehetségközpont 500 ezer lejt kap működésre, míg a bölcsődék 1,7 milliót.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.