Hirdetés
Hirdetés

A szakkörök kirobbanóan népszerűek

A szakkörök kirobbanóan népszerűek Kovászna megye

Az anyaországi Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) Szakkör-programjának tavaly első ízben a Kárpát-medencére, így Háromszékre is kiterjesztett programjának nagy sikere után idén még többféle kézműves foglalkozást tanulhatnak a kisközösségekben. Székelyföldön az Amőba Alapítvány koordinálja a szakkörök tevékenységeit.

Hirdetés
Hirdetés

Bereczki Kinga, az alapítvány vezetője elmondta: a szakkörökben, melyek minimum öt fős csoportokat jelentenek, különböző hagyományos kézműves foglalkozásokat lehet gyakorolni, ám közben a megtartó erejű kapcsolati hálót is szorosabbra fonják a résztvevők. A gyakorláshoz minden kelléket a NMI biztosít.
A NMI és az Amőba képviselői nyáron több településen is személyesen toboroztak, ismertették a programot, aminek eredményeképpen összesen 260 szakkör állt össze, ám valamennyire csökkenteni kellett ezek számát, hiszen ebben a felállásban a vesszőfonásra szánt teljes vesszőmennyiség felét ide kellett volna hozni.

Végül Marosvásárhelyen és környékén 63, Udvarhelyen és környékén 42, Csíkszéken 42, Háromszéken 40 csoport fog működni, minden korosztályt átfogva. Mivel a tavalyi kísérleti évhez képest ennyire megnőtt a szakkörök száma, az Amőba Székelyudvarhelyen partnerként az Artera alapítványt is bevonta a programkoordinációba, Maros megyében pedig most folynak a tárgyalások a potenciális partnerekkel.

Tavaly 14 csoportban hatféle foglalkozást lehetett Háromszéken gyakorolni, idén már tizennégyet: gyöngyfűzést, mézeskalács-készítést, csipkeverést, vesszőfonást, hímzést, nemezelést, makramézást, tojásfestést, papírfonást, bútorfestést, gyöngykötést, gyertyaöntést, éremgyűjtést, csuhéfonást. Ezeket a kellékeket a múlt héten le is szállította az NMI, továbbá programindító találkozókra kerül sor, illetve a szakkörök vezetőit is levizsgáztatják a szakkörvezetés és kiállítás-szervezés tudományából.

Ehhez video-tananyagot kapnak, annak megtekintése után 80%-os helyességgel kell egy kérdéssort megválaszolniuk. A sikeres vizsga után kézhez kapják a csomagokat, majd májusig kétheti gyakorisággal működnek a szakkörök, amelyekhez számtalan audiovizuális oktatóanyagot kapnak a résztvevők, egy-egy foglalkozás legnagyobb mesterei osztják meg tudásukat ily módon.
– Ez egy nagyon tartalmas, szívemnek nagyon kedves program – fogalmazott Bereczki Kinga lapunknak. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. október 5., 11:43
    ÉRTÉKELÉS: 3

    Ugyanezen iskola utáni foglalkozás volt elérhető eddig is a sepsiszentgyörgyi Tanulók Palotájában, megannyi szakkörrel. A támogatások megvonásával, a berendezések, használati tárgyak elavulásával az új érdeklődők csak az üres termeket kapják, a szakkollégák kiöregedésével már nem jutott finanszírozás új oktatók felvételére, szépen lassan hagyták lezülleszteni. Mostanra az idéntől a téli fűtést nem fizeti senki, ezzel is ellehetetlenítik a működésüket. Pedig nagy érdeklődés van az ilyen szakkörökre, de aki maradt szakoktató, azok állása is kétségessé vállt, mert a Tanulók Háza országszinten kikerült az országos tanügy fennhatósága alól. Minden más ilyen tevékenységet támogatnak csak ezt nem. Vajon miért? Mert Bereczki Kingának nincs itt érdekeltsége sem a többi fejesnek? Szép lassan fizetőssé akarják ezeket a tevékenységeket tenni azért nem adnak másnak támogatást?