Felhívás!

A szabadpiac kora jön

A szabadpiac kora jön Kovászna megye

Mától változtak a lakossági gázárak, ez azonban semmiképp nem jelent növekedést. Áremelés a szükségállapot idején biztos nem fog bekövetkezni, az áram, az üzemanyag sem lehet drágább – erről rendelkezik a március 29-én kiadott 4-es katonai rendelet. Részletekkel Nagy-Bege Zoltán, az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) alelnöke szolgált.

– Az energiahatóság a földgáz, illetve villamosenergia-árakat szabályozhatja, de vannak olyan, a szabadpiacon szereplő vállalkozások, amelyek árai a felek közötti megegyezés eredményei – magyarázta Nagy-Bege Zoltán.

Idei 1-es sürgősségi rendeletével a kormány már korábban lecsökkentette azt a periódust, amíg a lakossági fogyasztóknak alkalmazhatók az államilag szabályozott földgázárak: az eredeti terminus 2022. július 30. lett volna, ehelyett 2020. július 1-re hozta előre, az addig hátralévő periódusra szabott új árat az ANRE. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a piac 95%-át uraló Engie és E.on gázszolgáltatók esetében változatlan, illetve 1,69%-kal csökkenő tarifákat számolnak – ők látják el a magánszemélyek mintegy 95%-át –, a maradék 5%-on osztozó 35 kisebb szolgáltató közül néhány azonban látványos növekedést (vagy árleszállítást) léptetett volna életbe. A szükségállapot ideje alatt – amit minden jel szerint meghosszabbítanak majd – a jelenleginél több pénzt azonban senki nem kérhet a gáz köbméteréért.

Ami a villamos energiát illeti, 2020. december 31-ig lehet a hatóságnak beleszólása az árak alakulásába, a jelenlegi egységnyi fogyasztásra eső összegekkel június 1-ig lehet számolni, de az alelnök nem valószínűsített áremelést e terminus után sem. Hogy csökkenésre van-e esély, azt már inkább elképzelhetőnek tartotta, bár inkább a nagybani szabadpiacon. „Szinte kizárt, hogy a szabályozott szerződéses árak csökkenjenek, de mivel a piacon van egy trend, hogy az energiaárak lefelé mennek, mert drasztikusan csökken a kereslet, és amúgy is jön a nyár, a nagybani piacon csökkenhet a villany és a földgáz ára. Ezt azonban a lakosság csak úgy tudja megérezni, ha átáll a szabadpiaci szerződésre. Kérjenek be árajánlatot a saját szolgáltatójuktól, de más szolgáltatóktól is, a hatóság oldalán van egy frissített árösszehasonlítás is a villamos energia és földgáz árakra egyaránt. Már most bárki köthet szabadpiaci szerződést, akár villamos energiára, akár a földgáz-szolgáltatásra, de július 1-jétől mindenkinek szabadpiaci szerződést kell kötnie a gázszolgáltatókkal , ugyanis júliustól a lakossági szabályzott árak megszűnnek, és a piaci liberalizálódik. Júliusig lehet váltani vagy megtartani az eredeti szolgáltatót, amelyeknek pedig már májusban ki kell közölniük a fenti dátumtól érvényes tarifákat jelenlegi ügyfeleiknek. Ugyanez fog lezajlani január 1-től a villamosenergia-szolgáltatókkal is” – tájékoztatott Nagy-Bege Zoltán.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.