Felhívás!

A prefektúra nem segít

A szükségállapot ideje alatt nem szükséges használni a kártyát sem az orvosnál, sem a gyógyszertárban – döntötte el a kormány. Az orvosok azt mondják: jobban örültek volna, ha védőfelszerelést kapnak, de ez is segítség.

Felgyorsítja a konzultációt, és ezzel csökkenti azt az időt, amivel a beteg ki van téve a fertőzés kockázatának – mondta el megkeresésünkre dr. Şereş Lucia. A Kovászna Megyei Háziorvosi Kamara elnöke szerint akár gyógyszert is fel lehet írni elektronikus módon – igaz, ezt csak krónikus betegeknél „vállalják be”.

– A krónikus betegnek, aki évek óta ugyanazt a gyógyszert szedi, elektronikus úton is meg tudjuk oldani, hogy megkapja gyógyszereit, ha betelefonál. Az akkut pácienseknél azonban, főleg súlyosabb esetekben, feltétlenül látnia kell az orvosnak a beteget, a telefonos konzultációnak megvannak a maga határai – mondja a szakember.

Şereş Lucia hozzátette: a járóbeteg-rendelők bezárása után a családorvosokra még nagyobb nyomás nehezedik, de védőfelszerelésük semmilyen sincs. Az orvosi kamara a prefektúrához fordult, ahonnan azonban azt a „száraz” választ kapták, hogy ők „privátok”, oldják meg.

– Ha összedől a háziorvosi-rendszer, akkor megnézhetik magukat az „államiak”. Minden kieső családorvos több ezerrel növeli meg azok számát, akik – más lehetőség híján – az amúgy is túlterhelt kórházakba fognak jelentkezni, akármilyen gondjuk van – jegyezte meg az orvos.

A sepsiszentgyörgyi orvosok kaptak egyelőre fertőtlenítőszert a polgármesteri hivataltól, más segítségről nincs információnk.

Dr. Şereş kérdésünkre elmondta: egyelőre két háziorvos van otthoni elszigetelésben, egyetlen kollégájának sincs pozitív vírustesztje. „Minekutána senki nem tesztel minket, így aztán nem is lesz” – tette hozzá.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.