Felhívás!

Legfeljebb 4072 lejt kaphat egy kényszerszabadságra küldött alkalmazott havonta

Legfeljebb 4072 lejt kaphat egy kényszerszabadságra küldött alkalmazott havonta Gazdaság

A kényszerszabadságon lévők juttatása nem haladhatja meg a bruttó hazai átlagbér 75%-át, azaz a 4072 lejt, amiből levonják az adót és a társadalombiztosítási járulékokat – közölte kedden Alin Ignat, az Országos Szociális és Kifizetési Ügynökségek (ANPIS) tevékenységét koordináló munkaügyi államtitkár.

A tisztségviselő elmondta: a hozzájárulások befizetésének határidejét és módját közös rendeletben szabja majd meg a munkaügyi miniszter és a pénzügyminiszter a következő napokban.

Ignat hozzátette: az a céljuk, hogy a kényszerszabadságra küldött alkalmazottak juttatását a kérés benyújtásától számított legtöbb 10 napon belül átutalják.

Emlékeztetett: az igényléseket kizárólag elektronikus úton lehet eljuttatni az ANPIS megyei kirendeltségeihez.

A március 16-31. közötti időszakra április 1-10. között, az április 1-16. közötti időszakra május 1-10. között fogadják a kéréseket.

Az államtitkár szerint a hatóságok egyéb adatokat is kérhetnek, például az alkalmazottak bankszámlaszámát is, hogy “biztosak legyenek abban”, a megfelelő személyhez kerül a pénz.

Az ANPIS-hoz azok fordulhatnak, akiknek nem egyéni munkaszerződésük volt, hanem egyéni vállalkozókként dolgoztak, családi vállalkozók voltak, akiknek szerzői jogdíjakból származó jövedelmük volt, a fogászati rendelők, pszichológiai és más kabinetek alkalmazottai, valamint a sportklubok nem egyéni munkaszerződéses alkalmazottai. A feltétel minden esetben az, hogy a koronavírus-terjedése kapcsán hozott rendelkezések miatt függesztették fel a tevékenységet. Az ebbe a kategóriába tartozóknak kérvényt és saját felelősségre írt nyilatkozatot kell benyújtaniuk, a sportkluboknak pedig csatolniuk kell azoknak a sportolóknak a listáját, akik számára igénylik a támogatást.

Violeta Alexandru munkaügyi miniszter kedden megerősítette, hogy a kényszerszabadságra küldött alkalmazottak juttatását nem a vállalkozónak kell fizetnie, azt – az országos bruttó átlagbér 75%-ának szintjéig – teljes egészében az állam utalja.

A kényszerszabadságra küldött alkalmazottak juttatását fedező állami alapokról szóló sürgősségi kormányrendelet hétfő este jelent meg a Hivatalos Közlönyben.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.