Felhívás!

A sürgősségeket ellátják

Mint a járványhelyzetben sok más alkalommal, a megyei tanács múlt heti gyűlésén elsősorban a betegellátás kapcsán kérdezhették a képviselők a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház menedzserét, András-Nagy Róbertet.

Négyféle ellátást kell biztosítania a megyei kórháznak, ez határozza meg a következő hetek folyamatait, magyarázta András-Nagy: el kell látnia a megyéből származó koronavírusos és fertőzésgyanús pácienseket, ugyanakkor háttérintézményi minőségében a brassói és háromszéki COVID-os, de más patológiával is rendelkező sürgősségi eseteket. Ami a közeljövőt illeti, a kórház főépülete marad a „tiszta betegeké”, míg a külön épületben levő fertőző osztályon fogadják a COVID-pozitív és -gyanús eseteket.

Újabb kórházi osztályokat is megnyitnak, elsősorban arra a helyzetre reagálva, hogy Kézdivásárhelyen bezárták a városi kórház sebészeti és ortopédiai osztályait, de e héttől már a gyermekgyógyászati, kardiológiai, neurológiai és belgyógyászati sürgősségekkel jelentkező betegek is beutalhatók a megyeszékhelyen. A menedzser ugyanakkor figyelmeztetett, csak szigorúan orvosi kritériumok alapján történhetnek meg ezek a beutalások, és 30-40%-kal kevesebb pácienst tudnak majd fogadni, ellátni a távolságtartási kötelezettségek miatt.

Kérdésre válaszolva az igazgató elmondta, az imagisztikai vizsgálatok közül jelenleg MRI-re és CT-re van lehetőség, ezek közül a sürgősségi állapot idejére előjegyzett, de elmaradt vizsgálatok jelentik a prioritást júniusban, jövő hónaptól pedig már új betegek is időpontot foglalhatnak (de várhatóan itt is nagy időbeli eltolódással). 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.