Hirdetés
Hirdetés

A hetedikre készülve

A hetedikre készülve Kovászna megye

Tamás Sándornak tegnap járt le a mandátuma, amit novemberig meghosszabbítottak. Eddig három mandátumot töltött ki RMDSZ-es parlamenti képviselőként, majd hármat megyetanácselnökként. És természetesen indulni készül az ősszel esedékes helyhatósági választásokon is. Nem fél attól, hogy megunták? – szögeztük neki az első kérdést.

– Ha az emberek úgy ítélik meg, hogy jól végeztük a dolgunkat, akkor támogatni fognak. Tudjuk, hogy sok a tennivaló, de sokat is haladtunk, bár a romániai bürokrácia – különösképpen a közbeszerzési rendszer – az egyik legnagyobb hátráltatója a fejlődésnek. A mi munkánk azonban nemcsak fejlesztésekről, beruházásokról szól, hanem közösségünk képviseletéről is. Változatlanul ki kell állni a magyarságunkért. Ki kell fogni és ki kell bírni az egyre gyakoribb ütéseket.

– És ön nem unta meg?

– Szeretem, amit csinálok. Ez az életem. Ez nem munka, ez hivatás.

– Amennyiben közéleti vezetőként megszerzi, a következő mandátum miben lesz más, mint az eddigiek?

– Részben más lesz, hiszen az elmúlt időszak mindannyiunk számára sok változást hozott. Abban egyetértünk, hogy ma a biztonság a legfontosabb. Újraszervezzük, megerősítjük a megyei egészségügyi és szociális ellátórendszert. Az életminőséget jelentő út-, híd-, víz- és csatornarendszert építünk olyan településeken is, ahol eddig nem volt. 2030-ig kivitelezhető elképzelésem van a megye fejlesztéséről. És világos magyar nemzetpolitikai jövőkép van előttem.

– Az miben áll?

– Minél nagyobb a nyomás rajtunk, annál inkább összezár a közösség. Azt tapasztaltam, hogy az emberek kiállnak azokért a vezetőkért, akik kiállnak értük. Tehát első a közösségszervezés. Ugyanakkor könnyebb nap mint nap „harcba” menni a román nacionalistákkal szembe, ha tudjuk, a magyar kormány velünk van. És velünk van! Nemcsak vállveregetéssel, hanem konkrét gazdaságfejlesztési, családtámogatási programokkal. És persze politikailag is. Ez a nemzeti összetartozás programja.

Hirdetés
Hirdetés

– Nyilván, a megye fejlesztéséhez jó polgármesterekre is szükség van, akik jól dolgoznak, és akikkel jól együtt lehet működni. Ilyen megfontolásból hol látja szükségesnek a változást?

– Van, ahol azért lesz váltás, mert visszavonul a jelenlegi polgármester: Esztelnek, Gelence, Zágon. Gidófalván sajnos elhunyt egy barátunk, Berde József. Van, ahol rákényszerítettek a változásra: Dálnok, Kökös, Lemhény. És végül van, ahol szükséges a változás: Borosnyó, Ozsdola, Vargyas. Az RMDSZ polgármesterjelöltjeinek negyede első mandátumára készül.

– Mi a helyzet a városokkal? Baróton nincs szükség változásra?

– Mind a négy város polgármestere indul újabb mandátumért, teljes mellszélességgel támogatjuk őket. Barótot is, bár ott – mondjuk ki – szükség van arra, hogy a város vezetője változtasson önkormányzati munkáján.

– És a megyei tanács tekintetében? Ugyanezekkel a tanácsosokkal képzeli el a folytatást?

– A megyei tanácsosok több mint fele új lesz.

– A romániai magyar politikai paletta is átrendeződni látszik. Olyan szintű együttműködést most megvalósíthatónak tart-e, mint az MPP-vel négy évvel ezelőtt?

– Legutóbb például az európai parlamenti választás alkalmával együtt dolgoztunk Orbán Viktorral és a FIDESZ–KDNP-vel, a magyar történelmi egyházakkal és az MPP-vel. Ennek is köszönhető, hogy feszített véghajrában bejuttattuk az RMDSZ jelöltjeit. Látva azokat, akik a vesztünket akarják, ma is megegyezéspárti vagyok, hiszen az elsődleges nemzetpolitikai cél: fennmaradni és gyarapodni.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. június 23., 5:12
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Meguntuk öt is, nem felejtse el az úr, hogy egy időben megvonta a támogatást Kézdivasarhelytol(Rácz) idejében, és most is Szentgyörgy és környéke fontos neki.

 • User
  Dátum: 2020. június 23., 8:26
  ÉRTÉKELÉS: 15

  A hivatassal az a helyzet, hogy egy kicsit szet kellene nezni a megyeben es mas velemenyeket meghallgatni ne onmagat dicserje senki. Forditva gondolkodok pl en, fejleszteni a regiot gazdasagilag es miutan ugy allunk azutan kezdjuk lobogtatni a szekely zaszlot, de nalunk ez forditva tortenik mert a szegenyebb embert jobban lehet iranyitani.

 • User
  Dátum: 2020. június 23., 9:04
  ÉRTÉKELÉS: 18

  Bravó! Egyik legigéretesebb megyék egyike, mégis itt van a legtöbb minimálbér az országban! 6(3+3)mandátum ha nem volt elég….igaz a 7 egy misztikus szám😆
  Most még a minimálbérért sem akarják dolgoztatni az embert, egyedül a partnercégük a Hs toboroz munkást!😆
  A kosz, a mocsok amerre ellátunk! Az utak mint Irakban…..

  • User
   Dátum: 2020. június 24., 2:40
   ÉRTÉKELÉS: 1

   Gratulálunk Kocsis úr, a hetedikre készülve talán jobb lesz Háromszéknek is. De még inkább Kézdivásárhelynek – ami valahogy kimaradt a kérdésekből / válaszokból. Jöhetne most ezek után egy kis hasonló írás a Bokor / Tamás fonalat vezetve pl. Nagy-Babos Tamással is, mint nagymúltú tanácsossal (jelölt). Biztos lenne néhány mélyebb gondolat, eszmei cél amit megosztana, irány, ami a kultúrában, ifjúságban – mi minden történt és merre halad?

   Hajrá Kézdi-vizes-vásárhely!

 • User
  Dátum: 2020. június 23., 21:38
  ÉRTÉKELÉS: 10

  Hát azon morfondírozok ha már annyi új jelölt lesz akkor a régieket miért kellene megtartani? És ami még nem hagy nyugodni ( na jó, csak viccelek:-) ) miért nem lehetne őket 100 évre megválasztani majd megismételni, gondoljunk csak bele, mennyi pénzt megspórolna az állambácsi ezzel.Változás úgy sem lesz, ahol nem az ő polgármesterük nyer azt a falut vagy várost négy évig leírják.Sőt sokszor még azt is ahol ők győztek.Jó példa erre Borosnyó, ha már felhozta, volt pártbeli azaz römödöszösa, volt néppárti van aldes és a falu csak lefele haladt és halad.Ugyan mi változna? Persze kampányban kellenek a nagy szavak és nagy ígéretek, ha tőlem függne ( milyen szerencséjük, hogy nem 🙂 ) csak duplázna és utánna más jönne, nem élné le életét egy megválasztott funkcióban az biztos.Ha hivatása van hát mutassa meg anélkül,hogy megválasztatná magát haláláig, biztos vannak szakmák amiben remekelhetne.Amúgy semmi a munkahely teremtésről, átlagbér növelésről pedig ha durván számolom az utóbbi röpke napokban legalább 1000 ( ezer) ember vesztette munkahelyét a megyében, kábelgyár, nadrággyárak, csak amit én tudok.És ők alkotnak tizenkét munkahelyet az ipari parkban …

 • User
  Dátum: 2020. június 26., 19:37
  ÉRTÉKELÉS: 3

  “– És ön nem unta meg?
  – Szeretem, amit csinálok. Ez az életem. Ez nem munka, ez hivatás.”

  Na igen. És csak ezért csinálja mi?
  Szerintem megszedte már annyira magát, hogy ideje lenne leváltani. ( ha már kilőni nem lehet)