Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A sofőr nem rendőr

Egyik olvasónk azt sérelmezte egy múlt heti írásában, hogy a sepsiszentgyörgyi közszállítás haszonélvezőjeként, azaz buszon utazva, tanúja volt annak, amint egy roma család tagjai – maszkok nélkül – kinevették a buszon a törvény előírásainak eleget tevő maszkhordó utasokat.

Mit lehet, mit kellene tenni ilyen esetben, hiszen a jelzett tény kérdésessé teszi azok gesztusát, akik a köz érdekében betartják a koronavírus-fertőzést megelőző intézkedéseket, azok minden kényelmetlenségével.

Hirdetés
Hirdetés

Lapunk megkeresésére a Multitrans közszállítási vállalat igazgatója, Tittesz Zoltán kifejtette, a sofőröknek kötelességük megakadályozni, hogy maszk nélkül szálljanak fel az utasok, ennek hiányában fel kell szólítaniuk őket annak viselésére, de azt nem tudják megakadályozni, hogy menet közben valaki levegye a maszkot, s az is előfordulhat, hogy a hátsó ajtón száll fel valaki észrevétlenül. Nyilván az utasok felelősségérzete kellene fejlettebb legyen, vagy a rendőrségnek kellene több ellenőrző akciót lefolytatnia. Erre a maszkviselési kötelezettség első periódusában többször került sor, még sofőrt is megbüntettek, aki pedig zárt fülkében ült – számolt be az igazgató. – De hogy az utasok menet közben mit csinálnak, arra nem ügyelhet a buszvezető, hiszen neki vezetni kell, a forgalomra figyelni. A sofőr nem a rend őre, ha valaki a felszólításra sem teszi fel a maszkot, legfeljebb rendőrt hívhat.

Tittesz elmondta, nemcsak ez a gondja a közszállítóknak, hanem a jegyautomaták rongálása vagy a buszmegállókban parkolás is. Kamerák felszerelése vélhetőleg segítene, de ez része a városi közszállítás uniós pénzből történő felújításának, ami több éves folyamat. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük