Felhívás!

A segítők is csak emberek

A segítők is csak emberek Kovászna megye

Hiánypótló volt a Diakónia számára az a támogatás, amit a sepsiszentgyörgyi önkormányzat prevenciós programjának keretében nyertek el pályázatukkal. Az alapítvány idősgondozó ágazatának teljes 38 fős személyzete megerősítő szakmai képzéseken vett részt, ugyan szabadidejükből áldozván erre, de kicsit mégis kiszakadva a mindennapi taposómalomból.

A szentgyörgyi önkormányzat idén először hirdette meg a testi-lelki egészség megőrzésére, az egészséges életmód kialakítására és fenntartására szolgáló programot, aminek nagy sikere volt. Számos civil szervezet pályázott jobbnál jobb programokkal, szinte minden társadalmi csoport és korcsoport számára felmutattak valamilyen jó lehetőséget. A Diakónia idősgondozó ágazata saját munkatársait erősítette meg hivatásukban, az emberpróbáló, kiégéssel veszélyeztető szakmában ugyanis a segítők folyamatos szakmai fejlődésére és lelki egészségére is oda kell figyelni.

Négy műhelymunkát szerveztek az idősgondozóknak – tudtuk meg Tóth Anna ágazatvezetőtől. Mivel ezek intenzív jelenlétet, odafigyelést, bevonódást igényeltek, úgy gondolták, ehhez ki kell szakadni a mindennapokból, így az első két alkalomra májusban Illyefalván, az ifjúsági központban került sor. Kiss Gabriella gyergyószentmiklósi doktornő, az Alzheimer-kór és időskori demencia szakértője, aki ugyanakkor felnőttképző-tréner is, 12 órás, kiscsoportos, interaktív képzést tartott (két turnusban) az ápolóknak a demens betegek személyközpontú kezeléséről, ami azért is nagyon időszerű volt, mert egyre több a szellemi romlás tüneteit vagy már éppen Alzheimer-kór jeleit mutató személy a Diakónia ápoltjai között is. Az ápolók megtanulták, hogyan kell megszerezni egy demens beteg bizalmát, ami föltétlenül szükséges ahhoz, hogy megengedje, hogy kezeljék, beleélhették magukat a beteg, a hozzátartozó szerepébe is.

A harmadik műhelymunkán – amit júniusban a svájci HEKS segélyszervezet segítségével szerveztek meg a vártemplom gyülekezeti termében – az alpesi országból érkezett sebspecialista ápolónők adtak át szintén nagyon jól hasznosítható sebkötözési technikákat, beszéltek a sebgondozás új anyagairól, a kezelők egészségét kímélő testtartásról.

Végül a negyedik alkalommal egy belső szupervíziós tevékenységre került sor, amikor a vezetők kiértékelték a tapasztaltakat, az idősgondozók megbeszélték, hogyan hasznosíthatják az új tudást, hogyan építhetik bele mindennapjaikba, megkapták a kinyomtatott tananyagokat és a részvételt igazoló okleveleket.

Értékelendő, hogy mindenki szabadidejét áldozta ezekre a képzésekre – hangsúlyozta Tóth Anna, aki azt is hozzátette, saját erőből nem tudták volna ezeket a képzéseket ilyen optimális módon, azaz az otthontól távol, étkezést, szállást biztosítva lebonyolítani. Jól hasznosult tehát az elnyert 10 ezer lejes támogatás, amelynek elszámolását éppen a napokban fejezték be.

Jelen pillanatban a Diakónia idősgondozó ágazata a megye 21 önkormányzatával működik együtt, havonta átlag 900 gondozottat látnak el. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások