Felhívás!

Röviden

Djokovic is továbblépett

Az első helyen kiemelt Novak Djokovic az első két szett elvesztése ellenére továbbjutott a wimbledoni teniszbajnokság férfiversenyének negyeddöntőjéből. A hússzoros Grand Slam-tornagyőztes, hatszoros wimbledoni bajnok szerb játékos kedden a tizedikként rangsorolt olasz Jannik Sinnert győzte le 3 óra 39 perc alatt, öt szettben. A kilencedik helyen kiemelt brit Cameron Norrie lesz Djokovic ellenfele az elődöntőben. Norrie a keddi negyeddöntőben öt szettben, 3 és fél órás mérkőzésen búcsúztatta a belga David Goffint. Goffin az ötödik játszmában 5:4-re vezetett, ám ezt követően ellenfele sorozatban három játékot nyert, és pályafutása során először jutott elődöntőbe Grand Slam-tornán.

Nem kérnek az oroszokból

Harmincöt ország követel szankciókat orosz és fehérorosz sportszövetségek és sportvezetők ellen – megalakult a „hasonló gondolkodású nemzetek” csoportja. A kezdeményezés szerint a két ország tagszövetségeit ki kell zárni a nemzetközi sportszövetségekből és a Nemzetközi Olimpiai Bizottságból, az orosz és fehérorosz sportdiplomatákat pedig el kell távolítani a fontosabb pozíciókból. Az amerikai belügyminisztérium kedden tette közzé ezzel kapcsolatos állásfoglalását, amelyhez további 34 ország csatlakozott. A „hasonló gondolkodású nemzetek” csoportja elismeri a sportszövetségek autonómiáját, ezzel együtt az orosz és fehérorosz tagszervezetek felfüggesztéséért lép fel. A nyilatkozatban az is szerepel, hogy azokat a személyeket, akik szoros kapcsolatban vannak az orosz vagy fehérorosz állammal, el kell távolítani a fontos beosztásokból.

Oroszország fehérorosz támogatással indított ukrajnai háborújának kezdete óta több nemzetközi sportági szövetség megtiltotta az orosz és fehérorosz sportolók, csapatok részvételét a versenyein, a nemzeti szövetségek azonban továbbra is tagjai a nemzetközi sportszervezeteknek. A NOB-nak például továbbra is két szavazati joggal rendelkező és két további tiszteletbeli orosz tagja van, az Európai Labdarúgó Szövetség végrehajtó bizottságában pedig még ott ül az Orosz Labdarúgó Szövetség elnöke, Alekszandr Gyukov, aki egyben a Gazprom olajüzletágának az igazgatója.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.