Felhívás!

A Sanitas a karanténtörvényről

Az egészségügyben eddig sem volt rend, de a mostanihoz hasonló káoszra nem volt példa az elmúlt harminc esztendőben – jelentette ki Vasile Neagovici. A Sanitas Szakszervezeti Szövetség Kovászna megyei elnöke szerint „felháborító” előírásokat tartalmaz az úgynevezett karanténtörvény.

A legelső kifogásuk az, hogy a hatóságok úgy helyezhetik át az egészségügyi alkalmazottakat egyik helyről a másikra, ahogy „az eszük feléri”.
– A szükségállapot alatt még próbálkoztak egyszer azzal, hogy az egészségügyi személyzetet erőszakkal, beleegyezésük nélkül lehessen egyik helyről a másikra helyezni. Akkor nem sikerült. Most viszont, amikor – mondják ők – csillapodott a járvány, egy tollvonással ismét elküldhetnek az ország másik végébe dolgozni anélkül, hogy a jogszabály egyetlen mondatban is rendelkezne arról, hogy hol alszol, és mit eszel – mondja Neagovici.

A szakszervezeti bizalmi kifogásolja azt is, hogy az orvosra hárítják a karanténkötelezettség megállapítását, így az orvos „egy személyben lesz rabszolga és inkvizítor”.
– A kezelőorvosnak nem tiszte eldönteni, hogy kit milyen elkülönítésbe vagy karanténba utaljanak. Erre van az epidemiológiai ankétok elvégzésére feljogosított Egészségügyi Igazgatóság, s az összes többi, hangzatosabbnál hangzatosabb nevű, a járvány kapcsán létrehozott intézmény – na, hát akkor intézkedjenek – mondja a szakszervezet vezetője.

A karanténtörvényt a múlt héten fogadta el a képviselőház. A Sanitas kéréssel fordult a felsőházhoz, hogy „alaposan vizsgálja meg a jogszabályt, és javítsa ki az összes anomáliát”, mielőtt az amúgy is agyonhajszolt, a megengedettnél sokkal nagyobb számban megfertőződött egészségügyi alkalmazottak „bedobják a törülközőt”. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.