Hirdetés
Hirdetés

A rendszerben a hiba

Az év utolsó iskolai napján a tanfelügyelőség közzétette a november 28. – december 13. között megtartott megyei szintű próba-képességvizsga és próbaérettségi eredményeit.

Nem túl biztatóak a nyolcadikosok végeredményei, tavaly ilyenkor sem voltak azok, alig tapasztalható kis eltérés az akkori százalékoktól. A 2011 diákból 1794 vizsgázott, de felük se kapta meg az átmenő 5-ös átlagot (48,51%), de matematikából még harmaduk se (31,23 %). Románból 44,09% írt átmenőt, de csak magyarból születtek 10-esre érdemesített dolgozatok (6 db.), ennél a tantárgynál a legjobbak az átlagok (82,50%), bár voltak már ennél jobbak is.

Ami az érettségit illeti, a 31,47%-os sikerességi arány egyenesen gyatra eredmény, felkiáltójelként értelmezendő. 1249-en próbaérettségiztek, 745-en a magyar tagozaton, 310-en a románon (közel kétszázan nem jelentek meg az írásbeliken), az 1055-ből 332-en érték el a 6-os átlagot, magyar tagozaton 30,47%.

Hirdetés
Hirdetés

Az előzetes eredmények szerint nagy fölénnyel vezet a Székely Mikó Kollégium (58,54 %), őt követi a kézdivásárhelyi Nagy Mózes-líceum (53,19 %), harmadik a Mikes Kelemen Főgimnázium (48,75 %), majd a kézdi Református Kollégium (48,28 %) következik a rangsorban. Senki nem ment át a Berde Áron-, a Brâncuși, a kézdi Apor Péter-és a bodzafordulói Bălcescu-szaklíceumokban.

„Egyik nemzedék nem olyan, mint a másik, ezért nem hasonlíthatók össze az egymást követő évek eredményei, de az is meglátszik, hogy sokan olyanok is líceumba iratkoznak – és iratkozhatnak –, akik már nyolcadikban sem mutattak fel semmi érdemleges teljesítményt, így nincs mire építeni a középiskolában sem. Nem mutogatunk ujjal a tanárokra, ez rendszerhiba” – értékelte Kiss Imre főtanfelügyelő.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük