Újabb tanügyi reform?

Azt mondják a hozzáértők, hogy a tanügyben nem szabad húsz évnél rövidebb időre tervezni, hisz még más területeknél is fontosabb, hogy csak átgondolt, jól megalapozott döntések mentén módosítsák a tanmenetet, hisz a változtatások következményei is hosszú időn keresztül mutatkoznak meg. Romániában természetesen ez (is) másképp történik, hisz a forradalomnak nevezett ’89-es események óta eltelt 29 esztendőre nagyjából egy-egy miniszter jutott évenként. Csaknem mindenikük, amikor érkezett, elmondta, hogy ahogy van, úgy nincs jól, majd ő jól megreformálja a tanügyet. S azóta megyünk egyik reformból a másikba.

Aki most van, az már a harmadszorra próbálkozik. Furcsa fintora a sorsnak, hogy valójában az a ritka tárcavezető ebben a kormányban, aki akár érthetne is hozzá, hisz mégiscsak az ország egyik első egyetemének rektora. Ha tevékenységét nézzük, akkor mindjárt nem ilyen kedvező a kép. Ő volt az, aki, anno, teljesen szétverte a szakoktatást, és elérte azt, hogy ma már egy jó csemperakó annyit ér, mint a súlya aranyban.

Most ismét zseniális ötlete van. Nem az, hogy ő is csinál egy új tanügyi törvényt, azt minden magára adó elődje már eltervezte, hanem az, hogy amelyik tanár nem megy át a címzetes tanári vizsgán, az még helyettesítőként se taníthasson. Kívülállónak akár rokonszenvesnek is hangozhat az ötlet, a miniszter csak azt nem mondja, hogy miből áll az a vizsga. Mert teljesen értelmetlen az amúgy is elmélet felé eltolt egyetemi anyag harmadéves összevont vizsgáinak szintjét követelni a kisbaconi tanártól, mert attól ő nem lesz jobb tanár. Mert nem az számít, hogy te tudsz-e bánni a gyerekekkel, hogy fel tudod-e kelteni érdeklődését, hogy figyel-e rád, hogy érdekesen, izgalmasan tudod-e leadni a leckét, hanem az, hogy vágod-e – teszem azt – az iskolában még csak meg sem említett differenciálegyenletet.

Mert az a fontos, hogy te „magas szinten felkészült” tanár legyél, nem baj az, ha csapnivaló pedagógus vagy. Pedig mekkora nem mindegy. Az eredmény látszik is…

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.