Felhívás!

A nevelés a legfontosabb

A nevelés a legfontosabb Kovászna megye

Mind azt már korábban megírtuk, idén nyártól tilos a vékony és nagyon vékony falú, fogófüllel ellátott műanyag szatyrok behozatala Romániába, jövő év január 1-jétől pedig ezek forgalmazása is. A rendelkezést a legtöbben üdvözölték, több háromszéki gondolja úgy, hogy fölösleges a sok műanyag zacskó.

A vékony falú műanyag zacskókat elsősorban a nagyáruházakban használják, és sokszor olyan termékeket is becsomagolnak, melyeket nem kellene – mondja Ambrus Noémi, a Csemete Környezetvédelmi Egyesület tagja, aki úgy véli, túlcsomagoljuk a termékeket, egy kartondobozba csomagolt élelmiszert először zsugorfóliába, utána műanyag zacskóba és végül kartondobozba tesznek, ebből pedig két csomagolóanyag teljesen fölösleges.

– Az is fölösleges, hogy a különböző élelmiszereket műanyag zacskóba teszik, például a banánt vagy a műanyag dobozba kimért olajbogyót. Általában szólok, hogy nem kérek plusz zacskót, de volt, hogy az eladó azt mondta, kötelező nekik dupla műanyagba csomagolni a terméket, ez a belső szabályzat. Teljesen értelmetlennek tartom a fölösleges műanyag zacskók használatát, és bár mindannyian tudjuk, milyen nehezen bomlik le, és mennyi káros hatása van, sajnos igaz ránk: mindenkinek van otthon egy zacskója, amelyben további zacskókat tart – fogalmazott a környezetvédelmi aktivista.

Tiberiu Andrei Poștoacă, a CovAlpin Egyesület vezetője kifejtette: a rendelkezés nagyon jó, de sajnos, csak részlegesen oldja meg a gondot. Csak a vékony és nagyon vékony falú nejlontasakokra vonatkozik, amelyekből kevesebb van, mint a vastagabb típusú reklámszatyrokból, azok pedig sokkal károsabbak a környezetre. Ugyanakkor sok esetben a műanyag zacskók újrahasznosítása többe kerül, mint az új tasakok gyártása, így a kereskedőknek, forgalmazóknak nem éri meg váltani.

– A megoldás a nevelésben, tudatosításban rejlik, már gyerekkorban el kell magyarázni a környezeti hatásokat, amelyet a műanyag vált ki. A közömbösség, nemtörődömség vezet oda, hogy a vásárlók a könnyebb utat választják, hagyják, hogy mindent műanyagba csomagolva adjanak, majd eldobják ezeket a termékeket, melyek évszázadok alatt bomlanak le csak – kongatta meg a vészharangot a környezetvédő.

A lakosság hozzáállásán egyébként javíthat, hogy a tervezet azt is előírja, hogy a környezetvédelmi minisztériumnak jelentést kell tennie az Európai Bizottságnak az évente elhasznált nejlonzacskó-mennyiségről, valamint tájékoztató kampányokat kell szervezni mind a felhasználók, mind a kereskedők számára a csomagolóanyagok eladásáról, begyűjtéséről és újrahasznosításáról.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2018. március 21., 8:49
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Azt azért mindenképp megkellene említeni hogyha a szelektív hulladékgyűjtés működne akkor a PE zacskók nem lennének olyan károsak munt ahogyan azt sokan gondolják.
  Először is a PE tiszta (CH2-CH2) -ből áll amelyből 98-99% át energiává lehet újjáalakítani vagy alcsony tömegű olajokkal és így tovább. Míg a papír zacskókat ha netalán égetnénk akkor rengetek hamut kapunk amit megint valahova elkell raktározni nembeszélve az előállítási költségekről. Nezzünk csak után hogy mennyi vízre és különböző veszélyes vegyszerekre van szükség a mindenapi papír előállításához.
  Ezt sem ártana az embereknek tudatosítani.

 • User
  Dátum: 2018. március 21., 8:26
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Nagyon helyes.Ki kellne venni a muanyag palackokat is vegkepp es minden muanyag sz….t.Bocsanat a kifejezesert de tele van minden veluk,erdo,mezo,utak ,hazak kornyeke…stb.Regen gyermekkororunkban sem volt.Mindent papirba,papir tasakokoba csomagoltak, most is ez lenne a megoldas.

 • User
  Dátum: 2018. március 21., 9:32
  ÉRTÉKELÉS: 5

  A hiba bennunk emberekben van akik eldobaljuk es nem a szelektiv gyujtobe rakjuk ezen hulladekokat.Az Adidas cipogyar ,peldaul egy olyan sportcipot kezdett el gyartani, ami kizarolag nylon palackhulladekokbol es egyeb muanyaghulladekokbol van eloallitva.Lattam mar egy ilyen cipot.Jo minosegu es az ara is eleg borsos 150-200 dollar.Ugyhogy a megoldas a szelektiv gyujtes lenne es nem a palackok meg nylonzsakok szetdobalasa.Ez civilizacio kerdese.