Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

A modell most üzletasszony

A modell most üzletasszony Kovászna megye

A sepsiszentgyörgyi születésű, Törökországban élő Csősz Boglárka már a koronavírus első hulláma alatt több fórumon elárulta, hogy testvérével, az építésztechnológus és formatervező Botonddal minőségi maszkokat és légzéskönnyítő eszközöket fejlesztenek. Ezeket már hónapok óta bárki megvásárolhatja, azonban a lélegeztetőgépekről az utóbbi hónapokban nem osztott meg új információkat a 36 éves luxusfeleség. Most igen.

A Csősz Botond építőtechnológus és formatervező, a Kállai Miklós hajó- és gépészmérnök által tervezett és Csősz Boglárka befektetésével és külkapcsolati menedzsmentjével támogatott, vírusszűrővel ellátott maszk a felhasználót és a külvilágot is hatékonyan védi, jelenleg egyedülálló a piacon, nemrégiben pedig a WHO ajánlása szerinti Covid19-járvány elleni maszkként is hitelesítették a terméküket. A maszkok ugyanis általában vagy a viselőt, vagy környezetét védik a vírusok és a baktériumok ellen. A forgalomban lévő FFP-pormaszkok sem tudják teljesen kiszűrni a levegőben szálló, vírusméretű, ultrafinom részecskéket, hiszen nem erre lettek kitalálva. A sebészi maszkok sem a viselőt, hanem a környezetét óvják, ugyanis a cseppek kifelé jutását gátolják meg.

Hirdetés
Hirdetés

A KC Struktur Kft-t. eredetileg nem a vírus miatt hozták létre: ablak- és ajtórendszereket készítettek volna, illetve óceánjárókra terveztek hanggátló tolóajtókat. Számításaikat azonban keresztülhúzta a koronavírus-járvány, az alapítóknak új irányba kellett indulniuk. Ekkor született meg a vírus elleni védelmet szolgáló maszk ötlete. Csősz Botond azt mondja, eleinte magukat és családjukat akarták megbízható védelemmel ellátni.

A kétirányú védelmet szolgáló védőeszközökre a pandémiáig nem volt érdemi igény, éppen ezért megfelelő hitelesítést sem kaphatott a KC maszk, hiszen mint a készítők mondják, ilyen kategóriára nem is léteztek mérési előírások. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlására nemrég megjelent egy új, Covid19 kategória, és a magyar fejlesztés ez alapján de-cemberben kapta meg a hitelesítést, így nemzetközi piacra léphetett.

–  Mértünk mindent, amihez hozzájutottunk, a szénszűrőtől az ipari HEPA-filteren át a kozmetikai szűrőkig. Legjobbnak végül az orvostechnikai eszközökben használt vírusfilterek bizonyultak, de formájukat tekintve nem voltak megfelelők, illetve maszkba még senki sem próbálta beépíteni őket – mondta Csősz Botond a Magyar Demokratának. – Ezeket a szűrőket először saját, de bevizsgált lézeres mérőeszközzel teszteltük, amely 10-től 0,3 mikronig mér.

A lélegeztető-berendezések fejlesztését tavaly márciusban kezdték el.
– Mára már elkészült a légzéskönnyítő ventilátor prototípusa, ám egyelőre nem tudunk több pénzt belefektetni – mondta az ismertség deszkáján modellként dobbantó Csősz Boglárka a Metropolnak. – Annyit elárulhatok róla, hogy ezek elsősorban terápiás gépek lesznek, de lélegeztetőgépként is bevethetők legvégső esetben. Elsősorban azok számára segít a tüdő tágításában, akik felgyógyulnak a Covidból, valamint akikkel gyakoroltatni kell a légzést egyéb tüdőbetegségek miatt.

Speciális szűrőkkel látják majd el a gépeket, ugyanolyanokkal, mint amiket a maszkjaiknál is alkalmaznak, mesélte Bogi, és büszkén tette hozz: a legtöbb rendelésük szakemberektől érkezik.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások