Felhívás!

A minőség számít

A minőség számít Kovászna megye

Itt van négy fiatal, aki lát jövőt abban, hogy Romániában éljen, és az adminisztrációban vállaljon munkát. Azt gondolom, példájukat mások is követni fogják – mondta el tegnap Cătălin Lazăr, a kormány által kezdeményezett gyakornokprogram Kovászna megyei lebonyolítója. A projektmenedzser néhány intézményvezető és a sajtó képviselőinek jelenlétében számolt be az eredményekről.

A vidéken csak Kovászna és Máramaros megyékben életbe ültetett program arról szólt, hogy egyetemistáknak, vagy frissen végzett diákoknak helyeket ajánlottak fel a közigazgatásban, amelyeket azok – önkéntes alapon – elfoglalhattak és egy hathetes időszak alatt betekintést nyerhettek egy adott közintézmény tevékenységébe. Ezalatt megtapasztalhatták, hogy milyen feltételek között kell dolgozni, mennyi fizetést adnak, milyen munkatársak vannak és eldönthették, hogy miután végeznek, akarnak-e itt, vagy egy ehhez hasonló helyen dolgozni – számolt be Cătălin Lazăr. Hozzátéve: „jobban örvendett volna”, ha többen jelentkeznek (kilenc helyre hatan pályáztak, és négynek fogadták el a jelentkezését), de egyrészt, „nem a mennyiség, hanem a minőség számít”, másrészt öt évvel ezelőtt alig jelentkeztek a kormánynál meghirdetett helyekre, idén pedig a száz helyre több mint negyvenszeres volt a túljelentkezés.

– Szidhatjuk a fiatalokat, hogy nem jelentkeztek, de felhívom a figyelmüket arra, hogy a több mint harminc Kovászna megyei közintézményből hat ajánlott fel munkalehetőséget úgy, hogy egy vasukba sem került volna az egész. Nem helyes az, hogy mindenfélét elvárunk a fiataloktól, de nem ajánlunk fel nekik semmit – fogalmazott Lazăr.

Sebastian Cucu prefektus gratulált a résztvevőknek, és arra biztatta: jöjjenek a közigazgatásba dolgozni, mert szükség van a „megújult szemléletmódra”.

A bodoki Incze Norbert, aki a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség gyakornoka volt, azt mondja: bár „kissé unalmas” volt a rábízott munka, látta, hogy „vannak ott érdekes dolgok”, és feltett szándéka, hogy az ügynökségnél keressen állást.

Alexandru Andriesei szociológus a megyei fogyasztóvédelmi hivatal közönségkapcsolatánál vállalt munkát. Kérdésünkre, hogy biztos-e, hogy a hivatalnak a székely ízek tesztelése és a gyerektáborok megnyomorítása a célja, azt mondta: sajnos nem vonták be az ellenőrzésbe, erről nem tud véleményt mondani, de a hivatal hasznosságáról meggyőződött, hisz számos embernek volt alkalma segíteni, hogy eligazodjék a kereskedők és szolgáltatók által „tudatosan elkendőzött” jogok tekintetében.

Kelemen Ágota jogász a munkaügyi hivatalnál volt gyakornok, és úgy véli: nem minden „ezen a szinten dől el”. Véleménye szerint „mindenki számára előnyösebb volna”, ha a polgárok jobban „napirenden lennének”, hogy melyik hivatal mivel foglalkozik és mi a feladata.

Popescu George jó véleménnyel maradt az ifjúsági igazgatóság tevékenységéről. Azt mondja: használják a trendi kommunikációs lehetőségeket, és képesek arra, hogy megszólítsák a fiatalokat.

A programot jövőre is meghirdetik.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.