Felhívás!

A magyar nyelv ünnepe Déván

A magyar nyelv ünnepe Déván Kovászna megye

Az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége (AESZ) szervezésében május 13. és 15. között Déván zajlott A Magyar Nyelv Napjai hagyományos vándorrendezvényen a kézdivásárhelyi Rancz-Gyárfás Hanna Tüzes Bálint-díjat, Benkő Erika A Nyelvőrzés Sütő András-díját nyerte el.

Az alakulásának idén 30. évfordulóját ünneplő szövetség a szintén 30. alkalommal tető alá hozott A Magyar Nyelv Napjai keretében került sor a Kőrösi Csoma Sándor Anyanyelvi Vetélkedőre is, amelyre idén 7 megyéből 69 diák nevezett be. A péntek délutáni megnyitó ünnepségen a köszöntések után átadták az idei AESZ-díjakat.

Az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége A Nyelvőrzés Sütő András-díját Benkő Erikának adományozta „azért a bátorságért és következetességért, amelyet az erdélyi magyar nyelv védelmében tanúsított parlamenti képviselőként, és tanúsít folyamatosan a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat keretében.” A Tüzes Bálint-díjat idén Rancz-Gyárfás Hanna, a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceum XII. osztályos tanulója érdemelte ki „a Kriza János Országos Balladamondó, Balladaéneklő és Mesemondó Versenyen elért kiemelkedő eredményeiért, a magyar nyelv igényes használatáért.”

A házigazda Téglás Gábor Elméleti Líceum diákjainak műsora után este a rendezvény több mint 150 résztvevője az Evilági együttes KorTárs című koncertjét hallgatta meg. A szombati programban a Kőrösi Csoma Sándor Anyanyelvi Vetélkedő, a dévai vár meglátogatása, élményfürdő és táncház szerepelt.
Idén a IV. osztályosok vetélkedőjének témája: Hamuban sült pogácsa… A magyar nép költészete, művészete és szokásai, az V–VIII. osztályosoké: Balladák és mondák világa. Május 15-én vasárnap délelőtt került sor a rendezvény záróünnepségére és a díjkiosztásra. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.