Felhívás!

A háziorvostól igényelhető

Annak ellenére, hogy az influenza a lakosság 5–15 százalékát érinti, a kockázati csoportba tartozó személyek veszélyeztetettek, éppen ezért a Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság az oltást javasolja. Az oltóanyagok megérkeztek, és a háziorvosoknál igényelhetőek.

Az emberek többsége számára az influenza csak egy kellemetlen betegség, míg kockázati csoportokban szereplő személyek számára komplikációkhoz vagy elhalálozáshoz vezethet – hívja fel a figyelmet a közegészségügy. Éppen ezért oltáskampányt hirdettek, arra kérik a veszélyeztetett csoportba tartozó személyeket, hogy keressék fel a háziorvost, és igényeljék a védőoltást.

A kockázati csoportba tartoznak a várandós nők, a 65 év feletti idősek, illetve az idült betegségben szenvedők, akiknek az immunrendszere gyenge. Az influenza tünetei hasonlóak a meghűléses tünetekhez, de jelentős különbségek is vannak. Ilyen a hirtelen fellépő, nagyon magas láz, izomfájdalom és erős fejfájás. A közegészségügy arra is figyelmeztet, hogy az oltás hatékonysága évről évre változhat, az adott időszakban keringő vírusok típusainak függvényében. Az influenza elleni oltás nem tartalmaz élő influenzás vírusokat, tehát az oltás nem idézhet elő influenzát vagy más fertőzéseket.

Dr. Sánta Ferenc járványügyi szakember elmondta, megyénknek összesen 6120 dózis grippe elleni oltóanyagot utal ki az Egészségügyi Minisztérium. A járványtani orvos kiemelte, ingyenes védőoltást biztosítanak az egészségügyi dolgozók számára, a várandós nőknek, a szociális intézmények dolgozói számára, valamint a krónikus, főleg légzőszervi vagy szívbetegségekben, cukorbetegségben vagy más anyagcserezavarokban szenvedők, a vesebetegek, az asztmában, a HIV-fertőzésben szenvedő betegek számára.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. február 4., 19:49
    ÉRTÉKELÉS: 2

    Sánta doktor el van tájolva. Az oltások zömét mindig akkor osszák szét a háziorvosoknak, amikor arra már nincs igény. Igy a február-márciusban kiossztott oltások eggy része elvész, nem beszélve arrol,hogy a szavatosságuk juniusban lejár. Mindig azzal takaróznak, hogy a háziorvosok nem igényeltek több oltást, de ha nagyobb mennyiséget igénylünk az nem kapjuk meg a kellö időben,vagyis október -november, amikor értelme volna oltani, hogy a védekezés kellő időben tudjon kialakulni.