Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Röviden

Szünetel az igazságszolgáltatás

Változatlanuk csak a törvény által halaszthatatlannak minősített eseteket tárgyalják a sepsiszentgyörgyi bíróságon. A bírák és ügyészek így próbálnak tiltakozni a kormány szándéka ellen, hogy a „különnyugdíj-háborúban” megvonják tőlük a szolgálati nyugdíjat.

Chiper Jănică szóvivő azt mondja: a kormány törvénytelenséget szándékszik elkövetni. „A bírák és ügyészek egy államhatalmi ágat képviselnek, szerepel az alkotmányban. Az alkotmány szerint a legtöbb korlátozással sújtott kategória, ezt kompenzálja a szolgálati nyugdíj. Ezt elvenni egyszerűen alkotmányellenes” – állapította meg. A szóvivő szerint a kormány szándéka már azért is nehezen érthető, mert ezzel alig spórolnak valamit.

„Nem tudom, honnan vették azt a 74 ezer lejes nyugdíjat, amit a sajtó lobogtat. A bíráknak és ügyészeknek valóban kiemelkedő nyugdíjuk van, ami nagyjából az utolsó fizetéssel egyenlő, ám ennek értéke átlagosan 15 ezer lej. Az erre kifizetett összeg a speciális nyugdíjakra fordított összeg mindössze hét százaléka. A speciális nyugdíjak nagyjából kilencven százalékát meghagyták, csak ezt volt sürgős elvenni” – mondta a sepsiszentgyörgyi bíró.

Az alkotmánybíróság március 18-án dönt, hogy alkotmányellenes-e megvonni a bírák szolgálati nyugdíját.

(erdély)

Hetvenkedett a gazda

Vasárnap 17 óra körül sepsiszentgyörgyi családi botrány miatt riasztották a rendőrséget a 112-es segélykérő telefonszámon. A helyszíni kivizsgálás szerint a 71 éves házigazda a családi otthonban bántalmazta 64 éves feleségét. A rendőrök úgy ítélték meg, az asszony élete vagy testi épsége veszélyben foroghat, emiatt kiadták a védelmi és távolságtartási parancsot. A férfinak ideiglenesen el kellett hagynia a lakást, és a következő rendelkezésekig nem közelítheti meg a feleségét 100 méternél kisebb távolságra. A családon belüli erőszakra vonatkozó törvényes előírások alapján folytatódik a vizsgálat az ügyben. (bl)

Délutáni alvás … volánnál

Vasárnap 16 óra körül egy 28 éves férfi személyautót vezetett a 11-es országúton, Kézdivásárhely irányából Brassó felé. Adott pillanatban a gépkocsi lesodródott az aszfaltról és egy útszéli hirdetőtáblának, majd egy közeli fémkerítésnek ütközött. A balesetben könnyebb sérülést szenvedett az autó 25 éves hölgy-utasa. A rendőrségi jegyzőkönyv szerint a fiatalember „elaludt a volánnál”, ami nyilván egy közforgalmi szakkifejezés, hiszen azt jelenti, az érintett személy akár csupán egy-két másodpercig is lehetett olyan állapotban, mint alvásnál. Gondatlanságból okozott testi sértés címén indult rendőrségi kivizsgálás. (bl)

Ütköztek, majd elmenekültek

Január utolsó napján, este 11 óra tájban, Ozsdola területén egy személyautó útszéli villanyoszlopnak ütközött. A balesetben könnyebb sérüléseket szenvedett egy 37 éves férfi, akit egy arra járó autó felvett és orvoshoz szállított, kórházi beutalásra nem volt szüksége. A rendőrség megkezdte a nyomozást, mert az autót vezető fiatalember és két utasa elhagyta a baleset színhelyét. Később azonosították a 25 éves autóvezetőt, s mint kiderült, ő és két fiatalabb társa is zúzódásokat szenvedett az ütközés során. Az autóvezetővel szemben gondatlanságból okozott testi sértés, valamint közúti baleset helyszínének engedély nélküli elhagyása miatt indult büntetőjogi eljárás. (bl)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük