Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A gyerekek étkeztetésén spórol a kormány

A gyerekek étkeztetésén spórol a kormány Kovászna megye

Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Tamás Sándor az iskolai tej-kifli programról beszélt a Rádió GaGa műsorában. Az alábbiakban az interjú szerkesztett és bővített változatát olvashatják.

Hirdetés
Hirdetés

Kovászna Megye Tanácsa másfél millió lejt küld vissza a tej-kifli programból megmaradt pénzösszegből, mert nem engedik, hogy másra felhasználjuk. Ritkán fordul elő ilyesmi velünk, hiszen – akik ismernek, azok pontosan tudják – mi nem küldünk vissza pénzt Bukarestnek, onnan inkább hozni szeretünk. Viszont az az áldatlan állapot állt elő, hogy a román kormány a gyermekeken, a tanulók étkeztetésén spórol. Ez lehet, hogy így első hallásra erősnek tűnik, de részletesen elmondom, hogy milyen felháborító helyzet állt elő.

A tej-kifli program a mi megyénkben 23 ezer gyereket érint, akiknek naponta tejet, kiflit, gyümölcsöt kellene kötelező módon a megyei önkormányzatnak szolgáltatnia.

Nagyon sok szülő, tanár, iskolaigazgató kérdezte, hogy ez az ősszel miért maradt el. Azért, mert a kormány lehetetlen helyzetet teremtett.

Nem azért maradt el, mert a megyei tanács érdektelen lenne, hanem azért, mert a román kormány szeptember első hetében közölte ki azt a metodológiát, ami alapján le kell bonyolítani a közbeszerzési eljárást. Ennek következtében a jelenlegi tanév első hónapjaiban nem volt lehetőségünk törvényes keretek között elindítani a tej-kifli programot.

Azt is tudom, hogy vannak, akik elfogyasztják, és vannak, akik nem veszik igénybe ezt a tízórait. Viszont nagyon sok gyermek esetében ez nagyon-nagyon fontos tízórai kiegészítő, vagy egyáltalán az egyetlen tízórai.

Tekintettel arra, hogy a közbeszerzési procedúra  elhúzódott, a kormány nem is utalta az új tanév őszi hónapjaira szükséges összeget, ami esetünkben 3,15 millió lej, és visszavette a programból fel nem használt pénzt, ami 1,5 millió lej. Ez így önmagában is elég nagy baj, de ezen túl van benne spekulatív szándék is.

Spekulál a kormány

Megfigyeltem, hogy különböző szociális programok esetében, a kormány nagy dirrel-durral bejelenti, hogy milyen fontos dolgot művel, de a végrehajtási eljárásokat, procedúrák elindítását annyira elhúzza, hogy ne kelljen gyakorlatilag a programra fordított pénzt kifizetnie. Tej-kifli program az egyik ilyen tipikus eset. Sajnos leghamarabb jövő év elején tudjuk biztosítani a tízórait a gyerekeknek.

A megyei önkormányzatnál Henning László alelnök úr felel ezért a programért, és egészen biztos, hogy tisztességesen és technikailag, szakmailag kifogástalan módon jár el kollegáinkkal egyetemben.

Korábban írásban és szóban is többször megfogalmaztuk, hogy ezt a tej-kifli programot át kell alakítani meleg ebéddé, mert sokkal hasznosabb, ha meleg ételt kapnak a gyerekek az iskolában.

Néhány éve el is indult a Meleg ebéd elnevezésű kormányprogram. Először kísérleti jelleggel, majd az idei évtől országosan 450 iskolában, több mint 180 ezer óvodás és iskolás gyerek számára indított el a román kormány ezt a programot. Nálunk a megyében hét község van benne: Barátos, Bereck, Dálnok, Maksa, Málnás, Mikóújfalu és Szitabodza. Ez Kovászna megyében 1500 gyereket érint.

Ez idáig jól is hangzik.

A gond akkor kezdődött, hogy október 24-én tették közzé a Hivatalos Közlönyben annak a 450 iskolának a nevét, amelyek jogosultak erre a programra.Tehát csak október 24-én lett hivatalos, hogy mely településeken kellett volna, egyébként szeptember elejétől már biztosítani a meleg ebédet. Így, sem szeptemberben, sem októberben, sem pedig novemberben nem tud meleg ebéd lenni, mert közbeszerzést kellett tartani. Tehát egészen biztos, hogy nem lesz az idén már meleg ebéd az érintett tanintézményekben.

Ismét jó nagyot nyilatkozott a kormány, a tanügyminisztérium, viszont közben a gyakorlat egészen mást mutat.

Azt is elmondom, hogy miért csinálják ezt. Azért, hogy országos szinten ne kelljen kifizessenek 100 millió lejt havonta, a tej-kifli programhoz hasonlóan. Ami több mint felháborító, hiszen már a gyerekek kárára, a tanulók étkeztetésén spórol a kormány.

Összefogással működik az after-school program

Nálunk a megyében összefogással elindítottunk és működtetünk egy after-school programot. Amit mi megtehetünk, annak nyilván kisebb a volumene, merthogy akkora összegek nem állnak szabadon a rendelkezésünkre, mint a kormánynak. De annál fontosabb: évekkel ezelőtt a Diakónia Keresztyén Alapítvány kezdeményezésére elindítottunk egy megyei after-school programot. Gyakorlatilag ez egy délutáni oktatási program, különböző településeken városokon és falvakon egyaránt.

A költségek egy részét a református egyház mellett működő Diakónia Alapítvány – Torma Vera koordinálásával – egy másik részét a helyi önkormányzat és a megyei önkormányzat biztosítja. Mi, mint megyei önkormányzat a községek mellé álltunk, hiszen a városok nagyobb költségvetéssel rendelkeznek.

Ez azt jelenti, hogy a gyerekek az oktatás után ott tudnak maradni az iskolában, kapnak egy meleg ebédet és elkészítik a házifeladatot is. Háromszéken összesen 12 településen 500 szociálisan érzékeny kisgyermek délutáni oktatását és étkeztetését biztosítjuk közösen. Van ahol a megyei önkormányzat is beszállt a költségekbe, de van, ahol csak a helyi önkormányzat támogatásával működik a program.

Szeretnénk az after-school programot bővíteni, hogy minél több településen tudják ezt megszervezni. Sok helyen van anyagi nehézség, ezért közösen igyekszünk minden lehetőséget megragadni. A Diakónia Alapítvány és a Kindered szervezett egy vállalkozói estet, ahol adományokat gyűjtöttek erre a célra, és nagyon szép összeg: több mint 140 ezer lej gyűlt össze.

Felelősek vagyunk a háromszéki gyerekek jövőjéért

A Mentsétek meg a gyermekeket szervezet adatai szerint Romániában évente 35 000 diák hagyja el az iskolát idő előtt, és nagyon erőteljes különösen a vidéki településeken vagy kisebb településeken az iskolaelhagyás.

2021-ben nagyvárosokban a diákok 16%-a nem fejezte be az iskolát, kisvárosban vagy külvárosokban ez az arány 30% volt, míg a vidéki iskolákban 50%-os.

A székely társadalomban mindig volt egy nagyon erős szociális érzékenység. A korábbi támogatási rendszereket nekünk folytatni kell. Még akkor is, ha a törvény minket erre nem kötelez, mert elsődleges feladataink az út, híd, kórház építése, a megyei hulladékgazdálkodás és a szociális ellátási rendszer működtetése.

Éppen ezért nekünk, az a kitűzött célunk és feladatunk, hogy minél több településen tudjuk beindítani a délutáni oktatást.

Hogy mennyire fontos ez, arra Demeter Ferenc mikóújfalusi polgármester mutatott rá, amikor elmesélt egy nagyon-nagyon megrendítő történetet az after-school programmal kapcsolatban: a délutáni oktatást vezető pedagógus felfigyelt arra, hogy egy gyerek egész héten keresztül ebédkor csak a levest ette meg. A második fogáshoz hozza sem nyúlt. A pedagógus megkérdezte, hogy miért nem eszi meg. A válasz megdöbbentő volt. A gyerek elmondta: azért, mert nem tudja, hogy az mi az, hiszen még soha nem evett olyant.

Ez megrendítő történet, és éppen ezért rendkívül fontos számunkra, hogy elsősorban vidéken, a kisebb településeken, a nehezebb anyagi körülmények között lévő családokon tudjunk segíteni. Ezért indítottunk több olyan programot a megyei önkormányzatnál, amely a gyerekekről, a fiákokró, a tanulókról szól. Olyan programok, amelyek a tanulást, a kulturált kikapcsolódást segítik, hogy minden szempontból élhetőbb legyen a vidék.

Képünk illusztráció.

Fotó: Veres Nándor

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük