Felhívás!

„A gyári munkásokra is gondoljanak!”

„A gyári munkásokra is gondoljanak!” Kovászna megye

Az egyik sepsiszentgyörgyi gyárban dolgozó anyuka írt lapunknak, azt kifogásolta, hogy miközben a koronavírus miatt kialakult feszült helyzetben mindenkit arra biztatnak, maradjanak otthon, többüket továbbra is dolgozni, sőt túlórázni kényszeríti a vezetőség. Ördög Lajost, a Kovászna megyei munkaügyi felügyelőség vezetőjét kérdeztük.

A hölgy azt kifogásolta, hogy fia ugyan nem jár iskolába, ám ez sem jelent számára különösebb biztonságot, mert a szüleinek napi rendszerességgel meg kell jelenniük a gyárban, ahol sokan dolgoznak.

Ördög Lajos elmondta, jelenleg semmilyen olyan törvényes határozat nincs, ami megtiltaná a munkába járást gyárak esetében. Ajánlás szintjén annyi hangzott el, hogy „aki teheti”, az küldje haza az alkalmazottait, ha van lehetőség az otthondolgozásra, ezt használják ki. Az elnöki rendelet bezárásra kényszerített több szolgáltatói egységet (például vendéglőket, szállodákat, kávézókat és sorolhatnánk), illetve vannak olyan cégek, gyárak, amelyek megrendelés hiányában zártak be, de ha nem ilyen kategóriába tartozik a munkahely, akkor be kell menni dolgozni.

– Nem tudjuk, mi lesz, mert folyton változik a helyzet. Azt tanácsoljuk, akinek 12 év alatti gyereke van, és nincs, akire otthon rábízza, az használja ki az erre vonatkozó törvényt, amelyik kimondja, hogy az egyik szülő otthon maradhat – összegzett Ördög.

Azt is elmondta, elnöki rendelet függesztette fel a munkaügyi ellenőrzéseket is, így ezután csak a munkavállalók egészségét védő intézkedéseket kontrollálják, illetve reklamációkra, hivatalos rendelkezésekre szállnak ki terepre. Hangsúlyozta, ha bárkinek munkaügyi gondja van, ha jogaiban sértve érzi magát, bizalommal forduljon a felügyelőséghez segítségért.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. március 24., 11:16
    ÉRTÉKELÉS: 9

    Gondolom meik gyárról van szó. Ok, bejárunk munkába de legalább a minimálisat ha biztosítaná egy kicsit biztonságosabban éreznénk magunkat gondolok itt a fertőtlenítő szerekre ami nagyon nagy hiány a gyárban es buztositson minden munkásnak kesztyűt es maszkot mert egymás után fogdossuk a darabokat mivel szallag munka van