Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

A fiatalok városa lesz

A fiatalok városa lesz Kovászna megye

Kellemesen forgalmas, színes és változatos helyszínekkel fogadta a sajtó munkatársait és minden érkezőt a sepsiszentgyörgyi dohánygyárban megrendezett I. Sepsi Tabakó Fesztivál. Merthogy minden adott, hogy ez jól sikerüljön – épp a jó időért kell szorítani –, és már mostantól készülnek a következőkre a rendezők és a támogatók. Minderről szó esett a tegnap délutáni nyitó sajtótájékoztatón.

Hirdetés
Hirdetés

Antal Árpád polgármester kijelentette: a fiatalok városát akarják kialakítani ezen a helyszínen, az egészségtelen dohánygyártás helyett versenyképes tudást szeretnénk szolgáltatni, de a szórakozáshoz, közösségre találáshoz is helyszínt biztosítani.

– Egy évvel ezelőtt tartottuk itt az első sajtótájékoztatót, amikor bejelentettük, hogy az önkormányzat megvásárolja a műemlék épületegyüttest. Azóta nem ültünk tétlenül, intenzív kampányt, lakossági konzultációt indítottunk, és egy 12 millió eurós pályázatot is nyertünk az egyik épületrész átalakítására. A koncepció összeállt, azt szeretnénk, hogy a székelyföldi fiatalok számára az egykori dohánygyár egy találkozóhellyé váljon, mi pedig a keretet fogjuk megteremteni ahhoz, hogy a fiatalok jól érezzék itt magukat. A káros dohánygyártás helyszínén versenyképes tudást szeretnénk szolgáltatni, és biztos vagyok benne, hogy amikor a folyamat végére érünk, több munkahelyet hozunk itt létre, mint ahány megszűnt 2010-ben – adott hangot bizakodásának az elöljáró.

Tamás Sándor megyetanácselnök a 350 önkéntest is méltatta, akiknek alkalmuk nyílik tanulni egymástól. Konstantinovits Milán, a Mathias Corvinum Collegium igazgatója elmondta, a fesztivál kicsiben leképezi azt a tehetséggondozói munkát, amit az MCC széles életkori skálán nagyban művel a Kárpát-medencében, tudást és élményt kínál.

– Egy minden nemzedéknek otthont adó helyszínt akartak a fesztivál kereteként, ahol a fiatalok érzik azt is, hogy van felelősség a vállukon, de egy ismerős környezetben kényelmesen, felszabadultan érzik magukat – taglalta Talpas Botond, az MCC erdélyi igazgatója.

Az MCC által felkarolt fiatalok is kivették a részüket a szervezőmunkából, nagyon sokan itt kezdik a tanévet.

– Kutatások igazolják, hogy a kultúrafogyasztás átalakult – nyomatékosította Rés-Konrád Gergely, a Vibe fesztivál igazgatója, ezért is értékelte, hogy a gyár sétányain annyi partnerszervezet megtalálható a maga programjaival. – Szakmai programokban és a zenei felhozatalban is a közösségi élmény átadására törekedünk – mondta.

A sajtótájékoztató után Vargha Fruzsina mutatta be a gyár területén kialakított 17 helyszínt, melyek között művészeti és kézműves workshopoknak helyet adó zónákat, podcast-stúdiót, két színpadot, borbárt találunk, sőt, kézműves vásárt is befogadtak fiatalok által fiataloknak készített árucikkekkel.

Fotó: Facebook/Sepsi Tabakó Fesztivál

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. szeptember 2., 9:34
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Ahogy elnezem a tabacco -rol szolo kepeket, ennek a kiuresedett feju, szulok nyakan logo, szorakozason kivul semmi nem erdeklo ifjusagnak valoban szuksege van az ilyen tabakkokra. Ezt a reteget nem erdekli se varos, se munkahelyek, se utcak allapota es meg felsorolhatnek egy tucat dolgot, csak a buli porogjon non-stop. Ezert volt odateve Fruzsina, hogy kisolgalja ezt a reteget es reklamot csinaljon a vezetosegnek.

 • User
  Dátum: 2022. szeptember 2., 11:10
  ÉRTÉKELÉS: 15

  A Tega, városi kerteszet, polgármesteri hivatala, megyei tanács, könyvtár és minden más intézmény kapott ingyen bérletet, több ezret. Mindenki másnak maradt a 70 lejes napi belépő. Fél millió euró kidobott közpénz az ablakon!

 • User
  Dátum: 2022. szeptember 2., 12:41
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Tisztelt T.S.! A minőségi szórakozás mellett tönkrement a kórház .Most olyan orvos-igazgató van aki a halottakkal foglalkozik.Robi az élőkkel. Ez így nincs jól Nem lesz aki a tulipánra szavazzon.

 • User
  Dátum: 2022. szeptember 2., 14:43
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Mivel az ingyen berletet amit kornyeken lakoknak adtak-volna- nem sikerult kivaltanom(hatar idohoz volt kotve) szemelyivel nem engedtek be a TABAK0-ra.ARKOSON az egesz falu igy jutott be a SIC fesztre……,itt kellett bonyolitani.

 • User
  Dátum: 2022. szeptember 2., 20:59
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Mit másra költhettek volna a polgármesteri hivatal a félmillió eurót? Iskolák felújítására, kórház felszerelésére, játszóterek kialakítására…

 • User
  Dátum: 2022. szeptember 3., 1:28
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Az egyik meghivott celeb enekes Azariah, Magyarorszagon egy palacsintafesztivalos fellepese vegen a szinpadon szexelt az egyik rajongo lannyal a szinpadra felvitt tojtoj muanyag budi mellett. Videora is vettek, aki kivancsi keressen ra a neten, ha nem hiszi. Sokan ezert mentek el a fiatalok kozul, hatha megismetlodik. Csak nem gondolod, hogy Fruzsinaval is ugyanezt megteszi?

 • User
  Dátum: 2022. szeptember 3., 6:01
  ÉRTÉKELÉS: 4

  12 millios palyazat, csak az egyik epuletreszre. Akkor mennyibe kerul majd az egesz felujitasa. Persze a mukodtetesre a penzt az onkormanyzat alja majd, nem a sajat bevetelbol tartsak fel magukat, tehat fizetes, epulet ado, aram, futtes, karbantartas es meg a mas napi kiadasok, kivancsi vagyok mennyire lessy jovedelmezo. Kellene egy online valos merleg ami mutassa, hogy mennyire jovedelmezo egy ilyen tetesitmeny mukodtetese.

 • User
  Dátum: 2022. szeptember 4., 12:57
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Hosszù idő òta először volt civilizàlt mulatsàg az illegàlisan működő, Ròzsa vendèglőben, Kézdivásárhelyen. Tehát lehet ott is ùgy is zenèlni, mulatni, hogy a fèl vàros ne ugràljon az àgyàban. Az màs kèrdès , az előző vendègek utàn , hogy tudtak ott enni , inni ?