Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Gyűlöletkeltés Kolozsváron

Mi románok vagyunk, itt örökké urak! (Noi suntemi români, aici pe veci stăpâni) – hirdette öles betűkkel a Nép Útja (Asociația Calea Neamului) és az Avram Iancu Egyesület (Asociația Avram Iancu) Kolozsváron menetelő tagjai által magasba emelt felirat. A tájainkon töretlen lendülettel terjesztett „hazafias” nóta üzenetének címzettje kétséget kizáróan a magyar nemzet egésze és az erdélyi magyarság. Ezt a Mócvidéket és környékét 1848-ban lángba borító, ártatlan és védtelen magyar áldozatok ezreit követelő román felkelés szervezőjének arcképével együtt a kincses város szívében körbehordozott, a trianoni békediktátumra emlékeztető tábla nyomatékosította. A Sétatérről induló és az Avram Iancu-szobornál véget érő felvonulást az 1940. augusztus 30-án meghozott, Észak-Erdélyt Magyarországnak visszajuttató II. bécsi döntés 82. évfordulója alkalmából szervezték.

A magyarellenes megnyilvánulásairól hírhedt Mihai Tîrnoveanu ezúttal sem hazudtolta meg önmagát. Durva csúsztatásokkal és túlzásokkal tűzdelt beszédében örömmel üdvözölte mindazokat, akik „újból együtt vannak az Erdélyért folytatott harc barikádjain”. Szerinte ugyanis a románoknak ismét „meg kell védeniük a szabadságukat”, mert az általa diktátumnak nevezett második bécsi döntés újra kivillantja az agyarait. Erre utal, hogy az „RMDSZ kezén kulcsminisztériumok vannak, valamint a kézdivásárhelyi és sepsiszentgyörgyi polgármesterek grófokként viselkednek”. Ugyanakkor Orbán Viktor évről évre megismétlődő tusnádfürdői látogatása is sérti a szemét, ahol úgymond kijelöli az etnikai alapokon nyugvó területi autonómia megszerzésének irányelveit.

Még hosszasan sorolhatnánk a magyar miniszterelnököt sértő módon „egyénnek” (individ) nevező és tusnádfürdői jelenlétének a megakadályozását kilátásba helyező gyűlöletkeltő kijelentéseit, de ízelítőként ennyi elég. Hiszen mi nem uszítani akarunk, hanem tájékoztatni arról, hogy miként mérgezik egyesek folyamatosan a románok lelkét. És ezt sem az ellenségeskedés elmélyítésének, hanem a mindkét nemzet számára tragikus fordulat megelőzésének szándékával tesszük. Hiszen a háború és elhibázott intézkedések nyomán nyakunkba szakadt gazdasági nehézségek közepette könnyen elszabadulhatnak a tudatosan szított indulatok. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. szeptember 3., 9:44
  ÉRTÉKELÉS: 7

  A román azt adja ami a lényege, gyűlölködik. Erről szól a történelmük is. Trianon sem volt más mint rablógyilkosság, genocídium a magyarok ellen. A magyar meg épít, alkot, teremt, feltalál. Erdély összes 100 évnél idősebb épületét magyarok építették, Erdély kultúráját magyarok teremtették. A román meg gyűlölködik, mert ehhez ért.

  • User
   Dátum: 2022. szeptember 4., 13:03
   ÉRTÉKELÉS: 4

   Kedves hozzászóló, végre megértette velem a történelmet. A román- így, 20.000.000 román- rabló, gyűlölködik, genocidál, mert ez a lényege. Mi, magyarok, -vagyis kb.12. 000.000 magyar, építünk, alkotunk, feltalálunk stb. mert ez a mi lényegünk. De semmiképpen nem gyűlölködünk, amint az ön kommentje is bizonyítja.

  • User
   Dátum: 2022. szeptember 5., 0:12
   ÉRTÉKELÉS: -3

   Erdélyt magyarok, szászok, románok, osztrákok, rómaiak és egyéb népek építették. Nem csak a magyarok. Akik mindenkinél felsőbbrendűnek érzik magukat. Legalább is egyesek