Felhívás!

A búvártó gyógyítani is tud

A búvártó gyógyítani is tud Kovászna megye

A MOL Románia Gyermekgyógyító pályázatának eredményeit február elején tették közzé: a 400 ezer lejes keretből 18 civil szervezet nyert támogatást arra, hogy 773 sérült és krónikus vagy súlyos betegségekből lábadozó gyermeknek szervezzen terápiás programokat. Szabó Jenő, a dálnoki Víz Alatti Kutatások Központjának alapítója is egyike a sikeres pályázóknak, az elnyert 25 ezer lejes összegből idén is folytathatja a búvártónál a foglalkozásokat a fogyatékkal élő gyermekekkel, illetve családjaikkal.

Három korábbi évben is folytak már a Szabó Jenő kezdeményezte terápiás programok a sérült gyermekekkel, de azok tavaly és idén a járványhelyzet miatt nem a borvizes kezelőközpontok medencéiben zajlottak-zajlanak, hanem a dálnoki búvártónál, ahol megteremthetők a megfelelő körülmények a húsz család bevonásával történő tevékenységeknek.

– Június közepétől augusztus közepéig kilenc héten keresztül foglalkozunk a gyermekekkel ötös csoportokban, hetente 2 napon át. Három csoportban folynak a foglalkozások, főleg a TUSMA módszerrel, amely a neuro­plaszticitásra alapoz, vagyis az agy és az idegrendszer képlékenységére, rugalmasságára – mondta el lapunknak Szabó Jenő. – Folytatjuk a zeneterápiát a tavon, ahol speciális gumikádakban lebegnek a vízben a gyerekek, eközben ellazulva zenét és mesét hallgatnak úgy, hogy a hangok rezgéseit teljes koponyafelületükkel, mint egy hangszekrénnyel érzékelik, ebben az állapotban az információ bejut a tudatalatti elméjükbe is. A sérült gyermeket nevelő szülők igen sok stresszt megélnek, így a második „műhelyben” számukra az egészségügyi világszervezet stresszkezelési útmutatója alapján szervezzük meg a tevékenységeket. A harmadik csoportban szülők és gyermekek együtt lesznek egy csoportban, ahol alkalmazzák az eddig tanultakat.

A programok lebonyolításában a sepsiszentgyörgyi speciális iskola gyógypedagógus oktatói, szakemberei is segítenek a programvezetőnek.
A gyermekek több mint fele olyan, aki már a korábbi években is fejlesztésben részesült, szép haladásuk nyújt elégtételt a program szervezőinek: egy nyolcéves mozgássérült kislány korábban csak lábujjhegyen járt, most már teljes talpán, egy autista kisfiút eddig ölben kellett a helyszínre vinni, most már önállóan igyekszik oda, és kommunikálni is próbál, ahogy egy beszédkészségében lemaradt kislány is.

A MOL Gyermekgyógyító programja 2009-ben indult, fennállása óta 227 pályázat nyert támogatást összesen 4 millió lej értékben, ebből mintegy 13 ezer gyermek részesült művészet-, játék- vagy emocionális terápiában vagy valamilyen pszichoszociális beavatkozásban. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.