Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

A bőség zavarában

A bőség zavarában Kovászna megye

A nemzeti összetartozás operatív programja keretében, amelyet Határtalanul néven ismernek Nagy-Magyarország területén, az egri Andrássy György Katolikus Közgazdasági Középiskola diákjait fogadták a Székely Mikó Kollégium XI. B. osztályosai. A vendégek a bőség zavarával küszködhettek, nemigen volt üresjárat az itt töltött három napban. Egy hét itt-tartózkodás után elragadtatottan távoztak a Mikes Kelemen líceum diákjai által fogadott francia, német és anyaországi diákok is, akik itt zárták le kétéves együttműködést feltételező pályázatukat, amelyben a jövő erőforrásait tanulmányozták.

A kapcsolatot a mikósokkal az egriek kezdeményezték, így találtak rá a természettudományi profilú osztályra, amely korábban már levizitelt Egerben, de Budapestre, Miskolcra, Lillafüredre is eljutottak az egri középiskolások társaságában – mesélte Pénzes Ágnes magyartanárnő, a XI. B. osztályfőnöke. Ezt viszonozták most az anyaországiak, akik május 31-től június 3-ig tartózkodtak Háromszéken.

Mivel ilyen alkalmakkor közös tárgyi és szellemi terméket is fel kell mutatni a diákoknak, a két kirándulás fényképeiből készítettek bemutatót. A két osztálynak továbbá meg kellett keresni a településeik közötti kapcsolódási pontokat, ez alkalommal Mikes Kelemen személye lett az egyik, hiszen az egri könyvtárban őrzik a Törökországi levelek kéziratát. Jókai Mór az illyefalvi választókerület képviselőjeként és a ’48-as forradalom egyik vezéralakjaként lett a másik kapocs, a mikósok Budapesten a svábhegyi Jókai-múzeumot is meglátogatták. A kapcsolat tárgyi emléke egy kardot, tollat ábrázoló, festett plakett lett. A programba belefért még a Tőkés Zsolt vezette Kincsek néptáncegyüttes előadása, a közös táncház, sárkánykeresős városfelfedezés (sárkányos cetlik meséltek a nevezetes épületekről), brassói és felsőháromszéki kirándulás, a kézdivásárhelyi céhtörténeti múzeum, a gelencei Árpád-kori templom, a Mikes-kúria és a Mikes-tölgyek megnézése, a kovásznai borvízkóstolás, de közös zumbázás és misén való részvétel is.

Múlt héten a müncheni, Saint Nazaire-i és budapesti közreműködő középiskolák diákjai vendégeskedtek Sepsiszentgyörgyön, ezúttal is Future című projektjükön dolgoztak. A közös munka, a jövőben fenntartható, működő erőforrások megismerése, kiaknázása 2017-ben kezdődött a Vállald a felelősséget a jövőnkért című pályázat keretében. A Sabel Magániskola, a Bornemisza Péter Gimnázium és a Notre-Dame Líceum és a Mikes diákjai – akik egyszer vendéglátók, háromszor vendégek voltak a két év alatt – időközben hajógyárat látogattak meg Franciaországban, belepillanthattak a mikroalgákból készült ételek gyártási technológiájába, Münchenben egy nukleáris központot kerestek fel, és a BMW-gyárba is bebocsátást nyertek. Budapesten angol nyelvű színdarabot adtak elő arról, hogyan szüntethető meg egy ember identitása adatai birtokában, mindezek után pedig Szentgyörgyre érkeztek. Itt online lapot szerkesztettek eddigi élményekről, és fogadta őket Sztakics Éva alpolgármester is. Prázsmáron meglátogatták az erődtemplomot, Brassóban felmentek a Cenkre, de meglátogattak egy farmot Szárazajtán, és saját kezűleg készített kenyerüket ették a Diószegi pékségben tett látogatásukkor. Bevallásuk szerint ez és a sajt- meg ordakészítés volt a két év csúcsélménye.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.