Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

2021 az újraindítás éve

2021 az újraindítás éve Kovászna megye

A járvány miatt a 2021-es költségvetés legfontosabb eleme a közberuházások növelése. Elsősorban utat, hidat, kórházat építenek, ezzel munkát biztosítanak helyi építőcégeknek, embereknek, ami a gazdaság újraindítását segíti. A rendszerváltás óta idén gazdálkodhatnak a legnagyobb költségvetésből, mondta el interjúnkban Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. A háromszéki emberek egészsége és biztonsága a legfontosabb, ennek megfelelően a büdzsé közel felét az egészségügyi rendszer fenntartására és fejlesztésére fordítják. Ugyanakkor Háromszéken nagy volumenű munkálatok folynak, ezek pozitív hatása minden területen érezhető lesz.

 

– Hetvenkilenc millió euróból gazdálkodhat idén Kovászna megye. Ez az elmúlt harminc év legnagyobb költségvetése. Minek köszönhető ez a kiugrás?

– Elsősorban a pályázatoknak, hiszen ez az a része a költségvetésnek, ami egyértelműen a megyei tanács csapatának munkája, közös munkánk gyümölcse. Ennek köszönhető, hogy költségvetésünk több mint felét, 55 százalékát teszi ki a fejlesztési rész. Másodsorban köszönhető a decentralizációnak, annak, hogy egyre több kérdésben dönthetünk helyben. Az RMDSZ kormányzati, parlamenti jelenlétének köszönhetően több fázisban is történtek olyan lépések, amelyek az önkormányzati munkának kedveznek. Nyilván az elmúlt évek gazdálkodása is sokat nyom a latba, hiszen olyan rendszert alakítottunk ki, amelyben fontos az együttműködés, a szolidaritás és a fenntartható fejlődés.

Hirdetés
Hirdetés

– Milyen prioritások mentén alakították az idei költségvetést?

– Számunkra a háromszéki emberek egészségének és biztonságának védelme a legfontosabb. Egy évvel ezelőtt úgy döntöttünk, hogy a járvány elleni küzdelemnek nem lehet sem adminisztratív, sem pénzügyi akadálya, ezért prioritásként kezeljük a szociális és egészségügyi rendszer támogatását. A megyei tanács főbb tevékenységi területeit tekintve a legnagyobb összeget a megyei sürgősségi kórház fejlesztése és fenntartása teszi ki, ami 154,9 millió lejt jelent. A fenntartási költségek mellett fontos beruházások is lesznek, hiszen a megyei kórházban bővül és megújul a sürgősségi osztály, új tüdőkórház épül, strokeközpontot fogunk építeni.

– Csak a megyei kórházra gondolnak?

– Nem csak! A városi kórházak támogatási is fontos, mert a járvány megtanította, hogy nem szabad az egészségügyi rendszerünket egy pillérre építeni. A vidéki háziorvosi rendelők felújítása és felszerelése is a költségvetésünk része. Hasonlóképpen kiemelt fejezet a szociális ellátási rendszer folyamatos fejlesztése és fenntartása, amelyre 54,5 millió lejes keretet különítettünk el.

– Milyen fejlesztések várhatóak még?

– Beruházások sokaságát indítjuk, folytatjuk vagy éppen befejezzük ebben az évben. Ezeket uniós, kormány- és saját pénzből tudjuk végezni. A megyei utak és hidak modernizálására, újjáépítésére szánt összeg eléri a 95,2 millió lejt. Két nagy munkánk van folyamatban Erdővidéken. Az egyik a Hatodon átvezető megyei út egészen az ágostonfalvi hídig, a másik a Barót–Vargyas–Hargita megyehatár közötti megyei út újjáépítése. Ez a két munkálat több mint 150 millió lejes beruházás, tulajdonképpen az elmúlt 50 év legnagyobb infra­strukturális fejlesztése Erdővidéken. Közben zajlik az Orbaiszéket Bodzavidékével összekötő megyei út építése is. Olyan része is van ennek az szakasznak, hogy sosem volt rajta aszfalt. Eddig sárban jártak az emberek, de az idén befejezzük a munkálatokat ott is.

Prioritás a megye öt régiójának felzárkóztatása, kiegyensúlyozott fejlesztése. Aszfaltozás Erdővidéken Fotó: Kocsis B. János
– Milyen szempontok szerint döntenek arról, hogy hol indítanak nagyobb beruházást?

– A megye öt régiójának felzárkóztatása, kiegyensúlyozott fejlesztése van a szemünk előtt, ezt szolgálja a Háromszéki Települések Modernizációs Programja. Az első nagy uniós projektünk a Kovászna–Kézdivásárhelyt összekötő megyei út újjáépítése volt, most Erdővidéken zajlik útépítés, illetve Orbaiszéket és Bo­dzavidéket érintő útszakaszt modernizáljuk. Következik egy újabb kézdiszéki útszakasz, hiszen a Kézdiszentlélek–Esztelnek–Lemhény közötti megyei út teljes körű felújításának pályázati dokumentációját már készítjük.

– Mi lesz a kis településekkel?

– A nagy beruházások mellett fontos, hogy a kis településeket is segítsük, hogy a fiatalok helyben maradjanak vagy hazajöjjenek. Ehhez az kell, hogy az infrastruktúra mellett legyen megfelelő óvoda, iskola, egészségügyi alapellátás, legyenek szabadidős, sportolási lehetőségek. A megyei önkormányzat évek óta támogatja a vidéki önkormányzatokat és az egyházakat, hogy a kistelepüléseket kisebb beruházásokkal élhetőbbé, vonzóbbá tegyék. Alapelvünk, hogy kiemelten segítjük azokat a közösségeket, ahol van elképzelés, van életerő. Mindig azt mondjuk vidéki polgármestereinknek: legyen jövőképük, tudják, hogy mit szeretnének elérni a községükben, és akkor lehet hozzá rendelni az anyagi forrást.

– Milyen kihívásokra számítanak az idei évben?

– Azt tudjuk, hogy az idei év másként lesz nehezebb, mint a tavalyi esztendő. Mindenképpen egy korlátozottabb világban kell teljesíteni, ugyanakkor azt is látjuk, hogy bizonyos folyamatokat felgyorsított a járvány, közigazgatásban például az online ügyintézést. Ebben mi is léptünk: az urbanisztikai bizonylatokra, építkezési, bontási engedélyekre vonatkozó kéréseket, dokumentációkat online is fogadunk. Ugyanakkor a következő uniós költségvetési ciklusra, a következő hét évben Románia az eddiginél sokkal nagyobb összeget hívhat le Brüsszelből. Ezért érdemes előre tervezni. Egyre nagyobb szerepet kap a regionális együttműködés, gondolok itt a két nagyobb városunk – Sepsiszentgyörgy és Kézdivásárhely – körül kialakuló fejlesztési övezetekre. Ugyanakkor fontosak a Brassó megyével közös terveink: reptér, terelőút, Brassó és Bákó közötti autópálya. Az RMDSZ kormányzati szerepvállalása is új lendületet ad a székelyföldi önkormányzatoknak.

– Azt nyilatkozta, hogy az újraindítás éve lesz 2021. Mire alapozza optimizmusát?

– Költségvetés szempontjából azért is nevezhetjük az újraindítás évének, mert sok lesz a közberuházás, amelyeknek erőteljes a gazdaságélénkítő szerepük. Tehát innen nézve minden közberuházásnak megsokszorozódik a jótékony hatása, és pozitívan befolyásolja a gazdaságot. Ez pedig jó az embereknek, a háromszéki családoknak, ugyanis munkahelyet, jobb megélhetést jelent.

– Hogyan látja a járványügyi helyzetet?

– Optimista vagyok, hogy járvány szempontjából is az újraindítás éve lesz 2021, hiszen elérhető a koronavírus-oltás, Háromszéken most már nem kell heteket várni rá, azonnal lehet jelentkezni. Az orvosoktól azt tanultam, az a jó oltás, amelyet már beadtak. Minél többen leszünk azok, akik beadattuk az oltást, annál közelebb leszünk a járvány végéhez. Nézzük meg Magyarország jó példáját, tanuljunk tőlük. Aki még nem kérte az oltást, tegye meg minél hamarabb, mert a tudomány mai állása szerint ezt a vírust másképp nem lehet leküzdeni. Tegyük meg ezt szeretteinkért, közösségünkért és saját magunkért is! 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. május 13., 7:51
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Immar fogjanak is neki az Erdovideki utaknak,Hatod,Hagymas……………..ne csak dicsekedjen evek ota ! Onok latjak, hogy jarhatatlanok az utak??? Mi is adofizeto polgarai vagyunk az orszagnak!

 • User
  Dátum: 2021. május 13., 8:03
  ÉRTÉKELÉS: 10

  Vallalkozasok sokasaga csak egy baj van, semmi de egyaltalan semmi nem latsik az egesz megyen. Ugy nez ki mint 89-ben az egesz megye. Viszont a szomszedos Brasso pont forditva, es ott nem dicsekednek, csinaljak!!!

 • User
  Dátum: 2021. május 13., 13:24
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Remélem ezúttal sikerül ez az indulás, nem csak elméleti szinten, hanem tettekben is. Már 31 éve minden választáskor újraindulnak, de még mindig nagyon sok mindenben a kiinduló pontnál sem vagyunk, se gazdasági szempontból sem kisebbségi jogok szempontjából… Lehet egyesek igen és mi nem? Lehet az irány nem jó, esetleg az ahogy vagy akikkel akarunk a cél felé haladni? Egy biztos valami nagyon nem klappol…

 • User
  Dátum: 2021. május 13., 20:38
  ÉRTÉKELÉS: 3

  90% az állami intézményeknek az eremdéesz fennhatósága alá került! A közpénz jó kezekben, az igazgatók fenyegetőznek, még mindig nyeregben érzik magukat! Visszaosztanak szépen a pártnak, 4 évente összeborúlnak, majd megint egy újraindítást adnak, de helyben topogunk! Köszönjük a sok öregnek aki eljár szavazni!

 • User
  Dátum: 2021. május 14., 11:22
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Hagyjuk mar az oregeket!! Sokan mar legalabb 25 eve nem szavaznak az RMDSZ-re mert , amikor ok kozepkoruak voltak remenyet sem lattak ennek a szovetsgnek a sikereben. Azota viszont felnott egy generacio amelyik korulotte sundorog , fontoskodik jol fizeto poziciok eleresenek remenyeben.Ok sem hulyek , ha , a ma mar ingyen osztogatott egyetemi diplomakkal nem tudnak mit kezdeni, hat felcsapnak politikusoknak. Ahhoz nem kell nagy szakertelem csak ugyesen helyezkedni.

 • User
  Dátum: 2021. május 14., 12:06
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Sikerült teljesen járhatatlanná tenni a Hatodon keresztül Barótra vezető utat, s ezt nevezi az elnök úr fejlődésnek! A bodosi keresztúttól Barótig nyolcszor kell lefékezni az autót, hogy az ember elkerülje a károsodást! Szépen haladunk! Elegünk van az RMDSZ hencegéseiből, az utóbbi nyolc év alatt teljesen lezüllesztették Barótot, s most is ilyen tehetetlen útcsináló céggel kötöttek szerződést, amely munkája után csak a kár van!