Felhívás!

1989-re emlékeztek

1989-re emlékeztek Kovászna megye

Mintegy hatvanan gyűltek össze tegnap délben a sepsiszentgyörgyi Erzsébet parkban, hogy az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) szervezésében, az 1989-es eseményekről emlékezzenek meg.

Ha találsz tíz igaz embert, megmenekült a város – idézte a Szentírást Puskás Bálint korábbi alkotmánybíró azoknak, akik elégedetlenkedtek amiatt, hogy bár enyhe idő volt, mint harminc évvel ezelőtt, kevesen jelentek meg a kopjafánál.

„Akik most a karácsonyi vásárban sétálnak, talán fejet hajthatnának azok előtt, akik egyáltalán lehetővé tették, hogy most karácsonyi vásár legyen” – mondta kissé keserűen Bálint József, az EMNP Kovászna megyei elnöke.

– Tisztelegnünk kell a bátrak előtt, akik harminc évvel ezelőtt legyőzték a félelmet, a hitetlenséget és a megalkuvást. Az elmúlt napokban láttuk, hogy szervezetten próbálják elhallgatni az események kiindulópontját, pedig 1989 de­cembere az a ritka pont a történelemben, amely eltüntette a román–magyar ellentétet, és az igazi testvérbaráti szeretet pillanatát hozta el – mondta Bálint, és hozzátette: „nagy kár”, hogy nem ez a nap lett Románia új nemzeti ünnepe.

Fazakas Péter, az EMNP megyei tanácsosa felidézte, hogy sorkatonaként miként élte meg 1989 decemberét a ploieşti-i kőolaj-finomítóban, és hogy milyen büszkék voltak a helyiek arra, hogy egy háromszéki kiskatona kezét szorongathatják, aki magyar, mint Tőkés László – mert akkor még tudták, hogy ki volt ő.

Kovács István unitárius lelkész azt mondta: 1989 decembere megadta azoknak, akik részt vettek benne, az „igazi újjászületés esélyét”, és ezt a „színtiszta forradalmat”, ahogyan ezt mi megéltük, senki nem tudja sem ellopni, sem bemocskolni, mert a „sötétség csak ideig óráig takarhatja a tényeket, a világosság mindenkor győzedelmeskedik”

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások