Felhívás!

Aggódik a Sanitas

Meglehetősen „aggasztónak” találja a Sanitas szakszervezeti szövetség, hogy a 2020-as költségvetés tervezetében az egészségügyi minisztérium 23%-kal kevesebb pénzt kap, mint idén. Vasile Neagovici szerint ezt nem pótolja az, hogy az Országos Egészségügyi Pénztár (CAS) esetleg több pénzből gazdálkodik.

A szakszervezeti bizalmi szerint „az nem úgy működik”, hogy „ha innen elveszek, s odateszem, akkor nem változott semmi”. Az egészségügyi rendszert két forrásból finanszírozzák: az egészségügyi pénztár állja a kórházi kezelések ellenértékét, az egészségügyi minisztérium a többit: sürgősséget, vérközpontokat, egészségügyi igazgatóságokat, megelőzési programokat és – egyáltalán nem utolsósorban – beruházásokat – magyarázza Neagovici.

– Ha tehát elvettek a minisztériumtól, az ott hiányozni fog, mert az egészségbiztosító pénztár nem finanszírozhatja azt, amire a minisztériumnak nem jut. Ferdítés az is, hogy úgy csinálnak, mintha ezt a pénzt odatették volna a biztosítóhoz, mert a biztosító pénze a befizetett egészségügyi hozzájárulásból származik. Az nőtt, persze, de nem azért, mert a kormány egyetlen lejt is odatett volna, hanem azért, mert az a fizetés 10 százaléka – nőttek a bérek, nőtt a befizetett összeg. Bár egyelőre minket is homályban tartanak, attól lehet tartani, hogy a „legegyszerűbb”, amit meg lehet spórolni, azok a beruházások, szerintem nemes egyszerűséggel levágtak minden beruházást – vélekedik Neagovici.

A jövő évi költségvetés tervezetében 11,4 milliárd lej szerepel az egészségügynél, ez 3,4 milliárd lejjel (22,96%-kal) kevesebb, mint az idei összeg. Victor Costache tárcavezető szerint „aggodalomra nincs ok”, mert az egészségbiztosítási pénztár bevétele hárommilliárd lejjel nőtt.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.