Felhívás!

Várják az előkészítősöket Szentkatolnán

Várják az előkészítősöket Szentkatolnán

A Bálint Gábor Általános Iskolában és a hozzá tartozó oktatási intézményekben a járványügyi szigorítások közepette megoldották a távoktatást a lehetőségekhez mérten – tudtuk meg Pusztai Emese igazgatónőtől.

Az igazgatónő elmondta, a legtöbb gyerek esetében meg tudták oldani az online oktatást. A nehezebb sorsú családoknál, ahol nincs számítógépes vagy telefonos internet-hozzáférés, ott a gyerekek, illetve a szülők úgy oldották meg a digitális platform elérését, hogy rokonaiktól, szomszédjaiktól kértek telefont, vagy a segítségükkel fértek hozzá az interneten levő tananyagokhoz.

Mint az tanügyminisztériumi szinten a napokban elhangzott, az idei tanévet már csak „távoktatásban” fogják befejezni Romániában, viszont a végzősök, a 8. és 12. osztályosok június 2–12. közt bejárhatnak záróvizsga-felkészítőkre. Annak kapcsán, hogy erre mennyire készültek fel Szentkatolna községben, Pusztai Emese elmondta, a hivatalos utasításra várnak, mert a fentebb említettek egyelőre nem jelentek meg hivatalos közleményben; amikor majd érvénybe lépnek, alkalmazkodnak hozzá.

Megtudtuk, az online térbe való szorulásnak lett egy igazi hátránya: az előkészítő osztályokba való iratkozási kedv nagyon lecsökkent. Az igazgatónő szerint ennek az oka az, hogy a szülők többsége jobban szereti személyesen intézni a hivatalos ügyeket, mintsem digitálisan. Ő viszont továbbra is arra bátorítja őket, hogy a jelenlegi helyzethez igazodva éljenek a lehetőséggel, és írassák be a gyerekeket az előkészítőkbe, például azt az országos szinten erre a célra létrehozott inscriere.edu.ro/cerere internetes címen. Ugyanakkor, mivel a járványra való tekintettel az oktatási intézmény felfüggesztette az ügyfélfogadást, az igazolásokat és más dokumentumokat a scoalabalintgabor@yahoo.com címen lehet igényelni.

Az igazgatónőt a jövő tanévről is kérdeztük, arra voltunk kíváncsiak, a falusi iskolákra oly jellemző, évente csökkenő gyereklétszám mennyire érinti a Szentkatolna községi iskolákat. Pusztai Emese elmondta, az apadó diáklétszám a helyi iskolákat is érinti, de „szerencsére” csak alig 5–6 tanulóval lesz kevesebb a következő tanévben, mint a jelenlegiben, ami azt jelenti, hogy nem lesznek újabb összevont osztályok, hanem marad minden úgy, mint a jelenlegi tanévben. Szentkatolna községben Szentkatolnán és Martonfalván 0–8. osztályos iskolák működnek, míg Márkosfalván, Hatolykán és Imecsfalván elemi oktatás zajlik. A tanintézményekben, beleszámolva az óvodákat is, több mint 260 gyerek tanul.

Hozzászólások