Felhívás!

Vállalkozz bátran!

Vállalkozz bátran!

Baróton, az Erdővidék Múzeuma által szervezett Kalendárium című találkozó-sorozatnak péntek este sepsiszentgyörgyi fiatal vállalkozók voltak a meghívott vendégei. Az est során Karácsony Zsolt és Kristó Kinga, akik mellesleg a vállalkozó kedvű és a vállalkozások iránt érdeklődő fiatalokat is tömörítő Junior Business Club Egyesület vezetői, arra buzdították a jelenlevőket, ne idegenkedjenek a nagy lépés megtételétől, itt az ideje vállalkozni, annál is inkább, mert ehhez most egyedi segítséget kaphatnak.

 

Idén, mint mondták, a vállalkozások éve van Romániában, aki vállalkozni akar, annak most nem egyedül kell nekivágnia a „sűrűnek”, végig szakemberek segítik, egyengetik útját. Mindezt a Start Up Plus Románia program keretében szervezett kurzusok által, melyeket elvégezve, a számítások szerint Kovászna megyéből akár 200-an is nyerhetnek egyenként 40 ezer eurós támogatást vállalkozásuk talpra állításához.

Ismereteink szerint Baróton eddig a székelyudvarhelyi Human Reform Alapítvány és az ugyancsak székelyudvarhelyi Civitas Alapítvány jelentette be, hogy tanfolyamot szervez azoknak, akik vállalkozást indítanának, hasonlóképpen a bukaresti székhelyű IPA Rt. a baróti polgármesteri hivatalhoz intézett felkérést, segítsen nekik azon célszemélyek kiválasztásában, akiket érdekelhet egy hasonló képzés. A Human Reform telefonszáma 0756.221.806, a Civitas Alapítványé 0737.015.484 (Bartha Pál Csaba), az IPA Rt.-t a 021.318.00.30-as (Andrea Sandu), a 021.316.16.16/246-os belső (Dana Camelia Siminica), a 021.316.16.16/186-os belső (Dumitru Toma) vagy a 021.316.16.16-os (Andreea Irimescu) telefonszámokon lehet elérni.

Ugyanakkor, mint az est során elhangzott, képzést szervez Kovászna Megye Tanácsa is, utóbbira a jelentkezési határidő március 15., a kapcsolattartó személy pedig éppen Karácsony Zsolt, akihez az érdekeltek a 0743.014-404-es telefonon fordulhatnak tájékoztatásért, de a jelentkezési űrlapok letölthetők a megyei tanács honlapjáról is.

Érdemes jelentkezni ezekre a képzésekre – nyomatékosították a vállalkozásban már jártas fiatalok –, még akkor is, ha nem mindenki jut el arra a szintre, hogy megkapja a támogatást, ám mindenképp ingyenesen tehet szert óriási gyakorlatra, ami az üzleti képzést illeti, s ezt később is, bármikor hasznosíthatja életében. Szó esett arról is, hogy a jövőt itthon tervező erdővidéki fiatalokban nagy potenciál leledzik, ugyanakkor vannak már meglévő fiatal vállalkozók is, akikről viszont nem tudni, tartják-e egymással a kapcsolatot. Az egymás iránti érdeklődés hiányát aláhúzta a házigazda szerepét betöltő Hoffmann Edit muzeológus is, párhuzamot vonva Barót „vállalkozói múltja” és a jelen között. 1939-ben – mint fotókon is bemutatta – a helység iparosai, mezőgazdászai összefogva kiállítást szerveztek, hasonlóra az elmúlt évtizedekben azonban nem volt példa Baróton – mondta.

Ennek a „vállalkozói magánynak” a felszámolásában is segítene a Junior Business Club. „Eseményeinket, például a Business Café találkozót mindig meghirdetjük a Facebookon, ezekre szívesen látunk erdővidékieket is. De azt se tartjuk elképzelhetetlennek, hogy itt, Baróton legyenek hasonló találkozók, fiatal mérnökök, vállalkozók kezdeményezésére” – hangoztatták.

Idetartozó hír, hogy Kovászna Megye Tanácsának StartUp Now projektcsapata bemutatót tart minden vállalkozni szándékozónak Baróton, a művelődési házban jövő szombaton, március 17-én 10 órától. Mint közleményükben írják, a StartUp Now projekt keretében 400 személy vállalkozási készségeit fejlesztik, a legjobb 40 üzleti terv kidolgozóját egyenként 40 ezer euró támogatásban részesítik. A programon való részvétel ingyenes. A bemutatón röviden ismertetik a projektet, a jelentkezési feltételeket és a jelentkezés módját. Aki szeretne, már a helyszínen jelentkezhet a programra. További tájékoztatás a megyei tanács honlapján (www.cjcv.ro), illetve a startupnowpocu@gmail.com e-mail-címen.

Hozzászólások