Unitárius tervek Kálnokon

Unitárius tervek Kálnokon

Imahétre készülnek a kálnoki unitáriusok, amely mindig a nemzeti ünneppel ér véget – tudtuk meg Szabó Adél helyi lelkipásztortól. A faluban mindig „elcsúsztatják” az év elejéről, amikor a reformátusok tartják az imahetet, így – jó szokás szerint – a hívek mindkét templomba ellátogathatnak.

 A faluban egyébként mintaszerű az együttműködés a két egyház között, a gyermekfoglalkoztatástól a nőnapi ünnepségig mindent együtt és/vagy felváltva csinálnak.

– Idén úgy következik, hogy a nőnapi ünnepség a református testvéreinknél lesz, a nemzeti ünnepet pedig nálunk tartjuk és a hagyományoknak megfelelően az istentiszteleten Tóth Anna református lelkésztársam szolgál – mondta el megkeresésünkre Szabó Adél.

Az unitárius lelkész a papilak és az iroda felújításának folytatását, a közösségi ház kapujának és kerítésének kicserélését sorolta idei tervei közé, de – mint minden évben – megtartják a pünkösdi istentiszteletet, amit hagyományosnak számító szeretetvendégség követ.  A tiszteletes asszony elmondta azt is: idén Kálnok ad otthont az egyházköri közgyűlésnek, ahol eldöntik, hogy ki lesz az esperes.

Kálnokon mintegy 130 unitárius hívő van, de a kálnoki lelkész szolgál Bodokon, ahol 45 hívőt tartanak számon, és a szórványnak számító Étfalva-Zoltánban is.

Hozzászólások
Önállósult a Sapientia sepsiszentgyörgyi kara

Önállósult a Sapientia sepsiszentgyörgyi kara

Minden formális feltétele teljesült annak, hogy a Sapientia EMTE sepsiszentgyörgyi tanulmányi központja, ahol eddig a marosvásárhelyi karnak alárendelt szakok működtek, önállóvá váljon, kiegészülve az idén először indítandó sport- és edzőszakkal. Az egyetem szenátusának, illetve az alapítvány kuratóriumának májusi döntése után egy nemrég kibocsátott kormányhatározat is szentesíti ezt a státust, illetve meghatározza a 2022/2023-as tanév szerkezetét is.

Tíz hónapos képzés tandíjmentesen, ösztöndíjjal

Tíz hónapos képzés tandíjmentesen, ösztöndíjjal

Egyetemi tanulmányaikat már elkezdő vagy diplomával rendelkező székelyföldi fiatalok is jelentkezhetnek az Aquinói Szent Tamás Ökumenikus Közéleti Akadémia tandíjmentes képzésére. A széleskörű ismereteket adó, intenzív oktatási programot a Kárpát-medence különböző tájaira szervezett tanulmányi utak, neves professzorok előadásai, valamint közösségi és lelkiségi programok teszik teljessé.