Felhívás!

Négy év sárbirkózás

Négy év sárbirkózás

Az állampolgár csak azt látja, hogy évek óta beszélünk a csatornáról, és nem történik semmi. És – amúgy – ebben igaza van. Miért érdekelné őt, hogy a román kormány fenekestől felforgatta a rendszert, azáltal, hogy megemelte a minimálbért az építkezésben, és emiatt akár évekig hirdetünk újra és újra egy licitet, de senki nem jelentkezik, és gyakorlatilag semmit nem tudunk tenni – mondta évértékelőjében Kisgyörgy Sándor, Sepsikőröspatak polgármestere.

A csatornával az a gond, hogy „onnan indul minden” – mondja a polgármester. – Nem csinálhatod meg az utat, ha nincs csatorna, mert utólag nem túrhatod fel az egész falut még egyszer. De csatorna nélkül beruházó sem jön, hisz a legkevesebb, amit kér, az a villany, víz és csatorna, s teljesen igaza is van – mondja Kisgyörgy Sándor.

A csatornaépítés pedig nem halad. Az önkormányzat másfél éves előkészítés után még 2016 áprilisában aláírta a szerződést, tehát tulajdonképpen az óta megvan a pénz, még sem lehet egyről kettőre jutni. Miután elkészültek a tervek, 2018-ban meghirdették a kivitelezést – nem jelentkezett senki. 2019-elején meghirdették még egyszer – nem jelentkezett senki. 2019 nyarán meghirdették harmadszor – nem jelentkezett senki.

– Az amúgy is nehezen működő rendszert a minimálbér-emeléssel gyakorlatilag egészen szétverte a kormány. A tervek már 2018-ban készen voltak, mielőtt ez a híres törvény megjelent volna. A kiírásra háromszor egymás után nem jelentkezett senki, eltelt jó másfél év úgy, hogy – kívülről nézve – nem történt semmi. Most a tervező kiszámolta, hogy a szükséges összeg 36 százalékkal nőtt meg. Korábban majdnem pontosan egymillió euró volt, ide nem kell sok matematika, ez 360 ezer euróval drágult. A kormány természetesen mossa kezeit, ő nem ad több pénzt. Ő csak emeli a minimálbért, a következményekkel nem törődik, aztán te vegyél elő pénzt, ahonnan akarsz – sorolja az elöljáró.

Minthogy azonban „minden innen indul”, a helyi tanács felvállalta, hogy előteremti azt a 360 ezer eurót, és december elején, a negyedik licitet, ugyanarra a munkára, immár 1,36 millióval írta ki. A cégeknek látszólag megjött a munkakedve, jelentkeztek öten. Két helyi és egy Ilfov megyei cég, különböző okok miatt, konkrét ajánlatot nem tett. Maradt egy Temes és egy Dâmboviţa megyei vállalat.    

– A törvény szerint a helyi tanács semmibe nem szólhat bele. Annyit tehet, hogy vár arra, hogy az általa megfizetett konzultáns cég elemezze a beérkezett ajánlatokat, és döntse el, hogy melyik céggel dolgoztathatunk. Ha utólag valami balhé lesz, azért természetesen nem a konzultáns cég a felelős, hanem a polgármester. Az ajánlatok egyenként olyan 1800 oldalt tesznek ki, amit azért alaposan át kel tanulmányozni ahhoz, hogy érdemi, lehetőleg meg nem támadható döntést hozzál – mondja a polgármester.

Sem a polgármester, sem a helyi tanács nem tudja befolyásolni az eredményt olyan értelemben, hogy a helyi cégeket részesítsék előnyben (Mondjuk, ha a helyiek le sem tesznek ajánlatot, eleve nincs, amiről beszélni – szerk.).

Szerencsés esetben, ha nem lesz óvás, akkor négy évvel azután, hogy megszerezték rá a pénzt, 2020 áprilisában megkezdődhet a munka. 

Hozzászólások