Felhívás!

Újra lesz foci Szentkatolnán

Újra lesz foci Szentkatolnán

Terepszemlénk során ellátogattunk a frissen felújított futballpályához, az egyesület indulásáráról, a korosztályok összeállításáról beszélgettünk Fábián Domokos edzővel és Tusa Leventével. A polgármester továbbá a község költségvetéséről, pályázati lehetőségekről, gondokról is beszámolt lapunknak.

A szentkatolnai önkormányzat idei költségvetésének egyik tétele egy 100 ezer lejes támogatás, amelyből a futballpálya felújítását biztosítják. A pályát elegyengették, dróthálóval kerítették be, ugyanakkor új padokkal szerelték fel a lelátót, és az öltöző felújítása is zajlik. Mindez azért, mert szeptemberben induló megyei futballbajnokságban újra szerepelni kíván felnőtt csapatával Szentkatolna is.

– A pénzt, amit a tanács biztosított a felújításra, elég jól be tudjuk osztani. Ha jól gazdálkodunk, elég lesz a munkálatokra. Szerencsére munkadíjjal nem kell számolnunk, ugyanis mindent közmunkával végzünk. Átlagban 15–20 emberrel dolgozunk szombatonként, azok a falusfelek segítenek, akik szeretik a futballt, akik szeretnének tenni a községért – mondta el Fábián Domokos, az FC Szentkatolna vezetője.

Közmunkából végzik a modernizálást, hétvégenként dolgoznak azok, akiknek fontos a község és a foci
Az edzőként is szerepet vállaló Domokos elmondta, egyelőre még nem állt össze a teljes felnőtt csapat kerete, amellyel a bajnokságban indulnának. Már tapasztalta, hogy kezdetben sokan vannak, de szokás szerint lesznek, akik lemorzsolódnak, úgy számolja, nagyjából 25 emberből kell majd a végső csapatot összekovácsolni.

A tanács további 10 ezer lejjel támogatja az egyesületet, amelyet felszerelések vásárlására, kiszállások biztosítására fordíthatnak, azonban Domokos szerint ennél több pénzre lesz szükségük, próbálnak ezért minél több szponzort bevonzani.

– Ha elindulunk a bajnokságban a felnőtt és az ifjúsági csapattal, mindkettőnek kell 2–2 rend mez, egy idegenbeli és egy itthoni – emelte ki.

Az edző hozzátette, szeretné megköszönni Bakk Zoltán magánvállalkozó segítségét, aki mind gépekkel, mind hozzáállásával segítette az indulást. Valamint azoknak a segítőkész embereknek is, akik szombatonként vállalják az önzetlen munkát a pályán.

A hangsúlyt az utánpótlásra fektetnék

A felnőttek között nagyrészt olyan személyekkel találkozhatunk, akik régen még fociztak Szentkatolnán, velük indulnak majd szeptemberben. Az edző szerint azonban a fő cél az, hogy utánpótlást neveljenek, éppen ezért foglalkozik gyerekekkel is több korosztályban.

– Van a 6–8 éves korosztályom, amelyben talán még 5 éves gyerek is játszik. Velük hetente egyszer találkozunk. Van továbbá a 10–12 éves csapat, akikkel bajnokságba még nem iratkoztunk, de a későbbiekben mindenképpen szeretnénk. Velük hetente kétszer edzünk, kedden és pénteken, de megmérettetjük magunkat barátságos mérkőzéseken a KSE-vel – mondta el.

Még mindig szívesen várnak gyerekeket minden korosztályból, elsősorban a község területéről, de akár más településekről is. Jelentkezni legkönnyebben Facebookon, a FC Szentkatolna nevű zárt csoportban lehet, ahol a jelentkezés elfogadását követően Fábián Domokossal kell felvenni a kapcsolatot.

Játéktér is kell a kicsiknek

Tusa Levente polgármester elmondta, szeretnének pályázni a megyei tanácsnál játszóterek kialakítására. A költségek felét – 10 ezer lejt – a tanács adná, további 10 ezer lej pedig az önkormányzat hozzájárulása kell legyen, mind az öt faluban kialakítanának új játszótereket.

– Keressük azt a céget, amely az uniós szabványoknak megfelelő játszóteret tud kiépíteni. Régebb csináltattunk már fából, azonban az már sem a követelményeknek, sem az igényeknek nem felel meg. Az azonban egy nehéz pontja a tervnek, hogy 20 ezer lejből sem lehet sok felszerelést vásárolni – részletezte az elöljáró.

Pozitív hír a község életében továbbá, hogy jóváhagyták a 2021–2022-es beiskolázási tervet. Eszerint szeptembertől ugyanúgy indul az oktatás a községben, mint ahogy most befejeződik: megmarad az 5–8. osztály Szentkatolnán és Kézdimartonfalván is.

A 2021–2022-es tanévben is megmarad az 5–8. osztály Szentkatolnán és Martonfalván
– Természetesen összevont osztályok lesznek továbbra is, hiszen alacsony a gyermeklétszám a községben, illetve sok diák tanul a kézdivásárhelyi iskolákban is.

Egy lépéssel előrébb az utcák felújításával

Két utca aszfaltozására írták ki a közbeszerzést nemrég: az egyik Márkosfalván található, a Mátisfalvától lefelé az iskoláig tartó utca, a másik pedig Hatolykán a fürdő háta mögötti, azt egészen a megyei útig aszfaltoznák le. Év végéig be szeretnék fejezni a munkálatokat, nemsokára a papírmunka végére érnek.
– Ennek a beruházásnak az értéke több mint 2 millió lej, amelyet helyi költségvetésből kell állnunk. Nyújtottunk be pályázatot a PNDL-hez is hat utca modernizálására, azonban nem nyertünk, így saját büdzsénkből kell megoldanunk – magyarázta Tusa.

Más nagyobb beruházás jelenleg nincs tervben az önkormányzatnál. Kézdivásárhellyel és a hozzá tartozó településekkel közösen pályáznak gázbekötésre.

– Mivel nincs annyi lakosa a községnek, amennyivel pályázatot lehetne nyerni, így a többi településsel közösen kell pályáznunk. Ahogy én gondolom, első körben 250–300 háztartás fog rácsatlakozni a gázra tőlünk, de remélem, idővel megjön több családnak is a kedve – tette hozzá.

Mint mondta, a kanalizálás bevezetésénél is a lakosság száma jelenti a problémát, a törvények szerint ugyanis 2000 lakosra lenne szükség ehhez településenként, azonban Szentkatolnán csupán 1350 személy él.

Nagy kiadás az önkormányzatnak a szemétszállítás

Mivel nem kötött elég háztartás szerződést a Tegával, 2021 januárjától a polgármesteri hivatal fizeti a szemétszállítást a szakcégnek, az embereknek pedig a hivatalnak kellene törleszteniük.

– Hatalmas összegek jönnek ki minden hónapra, májusban például közel 40 ezer lejt kellett fizetnünk. Az emberek pedig, sajnos, gyengén fizetnek. Megnövekedett a háztartási hulladék mennyisége is, és vannak olyan személyek, akik hónapokig nem fizetik ki azt a kilenc lejt, amivel tartoznak.

Tusa Levente polgármester az önkormányzat nevében továbbá szeretné megkérni arra a lakosságot és az átutazókat, hogy a személygépkocsikból ne dobálják a sáncokba a szemetet.

– Minden hónapban körülbelül 60–70 zsák hulladékot szedünk össze a megyei út széléről. Igazából ez nem feltétlenül a mi kötelességünk, de muszáj időt és energiát áldozzunk erre, hiszen nagyon ronda, ha a település tele van szeméttel.

Hozzászólások