Felhívás!

„Az önkéntesség nem pluszmunka!”

„Az önkéntesség nem pluszmunka!”

Noha az önkéntesség egyre inkább divatossá, követendővé kezd válni, napjaink rohanó világában sokan plusz teherként tekintenek rá. Háromszék egyik legaktívabb oktatási és ifjúsági szervezete, a Turul Iroda kézdivásárhelyi önkéntesével, Simon-Császár Máriával beszélgettünk arról, mit jelent az önkéntesség, mivel foglalkozik egy önkéntes, és milyen változást hozott ez az életébe.

– Mit jelent önkéntesnek lenni a Turul Irodánál?

– Napi nyolc óra munka után azt gondolná az ember, hogy pluszmunka az önkéntesség. Amiben van igazság, viszont fontos hozzátenni, hogy olyan tevékenység, amit nem csak másokért, hanem magunkért, a saját fejlődésünkért és kikapcsolódásunkért is végzünk. Engem feltöltenek a fiatalok. Nagyon motiválók tudnak lenni, és megtanítanak egy kicsit másképp nézni a világot, lazábbá, fiatalosabbá „nevelnek”. És tudunk segíteni nekik, többletet adni, ami szintén sokat jelent számomra.

– Milyen tevékenységekkel foglalkoznak?

– Egyesületünk kiemelt programja a Nagy-Britanniában indított és jelenleg a világ 140 országában, évente több tízezer fiatal részvételével zajló The Duke of Edinburgh’s International Award, amely alternatív képzést biztosít a 14 és 24 év közötti fiataloknak. Az új projektünk, a #youthfocus alapja ez a program, kiegészítve tudatosító kampányokkal és tevékenységekkel, mint például bemutató foglalkozások szervezése a középiskolákban, oktatófilmek készítése médiaműveltség témakörökben, szervezett vezetési készségeket fejlesztő tábor, tapasztalatcsere-műhely. Ugyanakkor helységenként három civil projektet is megvalósítunk, amelyeket teljes mértékben a fiatalok találnak ki és szerveznek meg, valamint lesz egy a tevékenységet lezáró ünnepi rendezvény. De ezek mellett sokat túrázunk, és szervezünk más eseményeket is.

– Hogyan kell elképzelni a havi programját? Mivel foglalkozik konkrétan?

– Azt szeretem, hogy annyit önkénteskedem, amennyi számomra időben belefér, ezért minden hónapom más. A feladatom az, hogy támogassam a fiatalokat abban, hogy elérjék kitűzött céljukat. Például ha van egy fiatal, aki szeretne megtanulni franciául, a kapcsolataim által segítek, hogy megtaláljuk a számára legmegfelelőbb oktatót, és időnként rajta tartom a szemem, ami annyit jelent, hogy találkozunk, megkérdem, hogy halad-e a célja felé, meg van-e elégedve. Viszont vannak olyan időszakok, főként nyáron, amikor túrázunk a fiatalokkal, az kissé zsúfoltabb időszak, viszont számunkra az is nagyon kellemes, mert olyankor mi is a természetben vagyunk, kikapcsolódunk, beszélgetünk nagyokat, ami által feltöltődünk.

– Miben látja a fiatalok erősségét?

– Nagy erősségük szerintem a bátorságuk, a vakmerőségük, a „nem ismernek lehetetlent” felfogásuk. Pozitívak, tenni vágyók és motiváltak. Azok a fiatalok jelentkeznek a programunkra, akik fejlődni akarnak és kitartóak. Ez, ami engem motivál, és amiért önkénteskedem.

Hozzászólások