Felhívás!

A 810 éves falu

A 810 éves falu

A Baróthoz tartozó Miklósvár Székelyföld legelső, írásban említett települése, ennek az említésnek idén éppen 810. évfordulója lesz.

A falut 1211-ben, a II. András által Barcaságba telepített német lovagrend adománylevelében említették először.

2011-ben nagyszabású ünnepség keretében ünnepelték meg a 800. évfordulót, és felmerült, hogy egy kisebb ünnepséget idén is tarthatnának. Dátumként a július végi Anna-nap került szóba, Miklósvár ugyanis katolikus falu, Anna-napkor pedig búcsút szoktak tartani egyébként is. Demeter Zoltán polgármesteri tanácsos a helyieknek segítséget ígért az ünnepség megszervezésében.

Legyen rend a faluban!

Miklósváron nemrég sáncokat ástak, átereszeket építettek a baróti polgármesteri hivatal munkásai, többek között a Petőfi és a Határkert utcáknak a megyei útra való rácsatlakozásánál. A baróti polgármesteri hivatal terve, hogy még idén minden sáncot, átereszt pontra tegyen a falvakon, ugyanis a megálló víz korábban sok bosszúságot okozott mindenfelé. A polgármester azonban egyúttal kérte a falvak lakóit, hogy házaik elejét tartsák rendben: a sáncokat ássák ki, a füvet nyírják le, a kapu előtti híd, ha el van dugulva, pucolják ki.

Egy hónap múlva átadják

Még egy kisebb munkálatot (csatornázást) el kell végezni a miklósvári ravatalozónál, melynek hivatalos átadása körülbelül egy hónap múlva megtörténik – ígérte a helyieknek Benedek-Huszár János polgármester. Szóba került a falugyűlésen, hogy egy illemhely is jó volna oda, de az csak akkor lesz, miután Miklósváron is kiépül a szennyvízhálózat – mondta az elöljáró.

Új járdák nem, csak padok

Nem lesznek új járdák Miklósváron sem, mindaddig míg a faluban nem végzik el a közművesítést. Több miklósvári kérte, hogy helyezzen ki padokat a faluba a polgármesteri hivatal, melyre az ígéret szerint idén sor is kerül.

Gyorshajtók a célkeresztben

Ahogy Baróton, úgy Miklósváron is szemet szúrtak a gépjárművel gyorsan hajtó sofőrök, a helyiek szerint már csak idő kérdése, hogy mikor történik egy tragédia. Mivel a falun megyei útszakasz halad át, a polgármester azt mondta, átiratot küld a megyei tanácshoz ez ügyben, és majd elválik, mit lehet tenni a száguldozók megfékezéséért.

Útgyalu a mezei utaknak

A sok esőzés miatt járhatatlanná váltak a miklósvári mezei utak is. A városvezetés megegyezett a helybéliekkel, hogy karbantartás végett biztosítja az útgyalut számukra, de a szükséges üzemanyagot ők kell állják.

Hozzászólások