Hirmondo

Tömbházszigetelési lehetőség

Tömbházszigetelési lehetőség

Az áprilisi tanácsülés már napirenden kívüli témaköreinek sorában Benedek-Huszár János polgármester egy szelekciós és pontozási kritériumrendszer felállítására vonatkozóan kért javaslatot a tanácsosoktól azok számára, akik a tömbházlakás-szigetelési programban szeretnének részt venni Baróton.

„Ezt az egészet reziliencia alapokból, tehát uniós forrásokból lehet finanszírozni. Az ide vonatkozó pályázat a blokkok szigetelését érinti, viszont furcsamód csak az önkormányzat pályázhat, lakótársulás nem. Körülbelül három hete egy közvélemény-kutatást rendeztünk, hogy mégis, kik azok, akik érdekeltek lennének ilyesmiben, és kiderült, hogy mindenki szigeteltetné tömbházát. Valós lehetőség azonban mindössze egy, maximum két tömbház szigetelésére adott – mondta elöljáróban. – Ezért meg kell állapítsunk egy kritériumrendszert, ami alapján kiválasztjuk ezt a két tömbházat – fűzte hozza.

Hirdetés
Hirdetés

A polgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy kevés az idő, már május 30-ig be kell nyújtani ezeket a pályázatokat, melyeket két fontos tanulmánnyal is alá kell támasztani. Egyik egy, a földrengésbiztonságra vonatkozó szakértői vélemény, a pályázatra javasolt tömbházaknak ugyanis a hármas, kevésbé veszélyeztetett csoportba kell tartozniuk (a standard szerint ez földrengés biztos épületnek számít). A másik egy energetikai audit (felmérés). Mindkettő pénzbe kerül, és a polgármesteri hivatal nem engedheti azt meg, hogy minden baróti tömbházon elvégeztesse ezeket a véleményezéseket, vagyis először ki kell választani a tömbházakat, utána csak azokra az épületekre végeztetik el a tanulmányokat.

– A projekt a költségek 100%-át finanszírozza, 200 euró/négyzetméter maximális értékben, ami alatt a tömbház szintjeinek kiterített területe értendő. A projekt magába foglalja a külső szigetelést, a nyílászárók cseréjét termopán típusúakra, a födém szigetelését, illetve a különböző apróbb javításokat, valamint az energetikai audit alapján a fűtésrendszer esetleges cseréjét, javítását is. A pályázat benyújtásához a lakóbizottságok határozata szükséges minimum kétharmados igen többséggel, de a tulajdonosok is hozhatnak döntést, ez esetben viszont minden tulajdonos beleegyezése szükséges. Ha a tömbház földszintjén kereskedelmi egység található, azokat ki lehet hagyni a programból – nyomatékosította a polgármester.

Pontozási kritériumokként a következőket javasolta: 1. Ha a lakóbizottság vagy a lakók vállalják, hogy amennyiben többletköltségek keletkeznek, azokat kifizetik. Maximális, 40 pontot ér, ha a lakók 30% feletti költség kifizetésére is elkötelezik magukat.

2. Minél nagyobb legyen a tömbház (lépcsőházakra nem lehet pályázni!). A 30 lakás feletti tömbház maximális negyven pontot érne.

3. Hol helyezkedik el a tömbház? Az önkormányzat érdeke ezzel a pályázattal a városkép javítása is lenne, tehát előnyben részesülnek a főbb közlekedési útvonalak mentén található tömbházak. Maximum 20 pontot kaphatnak azok a lépcsőházak, melyeknek hosszabbik oldaluk párhuzamos valamelyik főúttal.

„A pályázni óhajtó tömbházak lakói ki kell váltsák a telekkönyvet, meg kell írják a határozatot, kötelezniük kell magukat az esetleges többletköltségekre, tehát ez egy folyamat, és amikor kiválasztottuk a tömbházakat, csak akkor tudjuk megrendelni a szakértői véleményt és az energetikai felmérést. Mindezt május 30-ig, tehát az idő sürget” – fűzte hozza Benedek-Huszár.

A tanácsosok kérdéseiből kiderült, hogy a részlegesen szigetelt tömbházak is részt vehetnek a programban, a költségek ez esetben a már szigetelt résszel arányosan csökkennének.

– Ugyanakkor minden egyes feljavított tömbház mellé létesíteni kell egy elektromos tötőállomást is 25 ezer euró értékben, de ezt külön fizeti a program. Később még lesznek tömbházszigetelési programok, de azok már valószínűleg csak önrésszel lesznek majd megvalósíthatóak – összegzett Barót város polgármestere.

A tanácsosok végül egyetértettek a felvázolt pontozási kritériumokkal és javaslatokkal, melyeket eszerint fognak az érintett tömbházlakókkal is közölni. 

Hozzászólások