Felhívás!

Tevékeny iskolások

Tevékeny iskolások

Nincs olyan ünnep, jeles esemény Esztelneken, amelyen ne vennének részt a helyi iskolások, a 2019–2020-as tanév eddigi tevékenységeiről és a további tervekről a Nagy Mózes Általános Iskola igazgatója, Fülöp István számolt be.

Októberben az Őszi számadás című előadásra várta a közönséget a Hamuvirág táncegyüttes, a műsorban a fő szerep az esztelneki iskolásoknak jutott, a rendezvényt a helyi önkormányzattal, az Esztelnekért Egyesülettel együttműködve hozták tető alá. (Lásd alább, a Kultúrmozaik c. összeállításban.)

A diákok decemberben bekapcsolódtak a helyi közösség ünnepváró készülődésébe, az adventi vasárnapokon az immár hagyományossá vált köztéri gyertyagyújtásokon az iskola minden korosztálya képviseltette magát, a karácsony esti szentmise előtt pedig két helyszínen (mind a plébániatemplomban, mind pedig a ferences templomban) a VII–VIII. osztályos diákok hagyományos pásztorjátékot mutattak be.

Az esztelneki diákok hagyományosan részt vesznek a különböző tantárgyversenyeken, ebben a tanévben sem lesz ez másként, a sportversenyek közül az iskolás sportolimpia rendszeres résztvevői a helyi tanulók. Eddig főként kézilabdában jeleskedtek, megyei első és második helyezéseket értek el, ezt az eredményt idén is szeretnék megismételni.

Az alsó tagozatosok számára tantárgyversenyeket még nem rendeznek, de a korosztályuknak meghirdetett vetélkedőkön rendszeresen megméretkeznek. Ilyenek a mesemondó és versmondó versenyek, amelyekről a gyerekek körzeti első, második és harmadik díjat hoztak haza, ami a továbbjutást is biztosította számukra.

Akárcsak az eddigi években, ezúttal is részt vesznek a közösség ünnepeiben, amelyek sora a farsangi mulatsággal kezdődik, ezt a tervek szerint február 22–23-án rendeznék meg. A március 15-ei nemzeti ünnepre saját műsorral készülnek, a Szacsvay-ház előtti emlékműnél, valamint az 1848–49-es emlékparkban tartott megemlékezésen is aktívan részt vesznek, ahogy a hagyományos szekeres felvonuláson is képviseltetik magukat.

Az utóbbi években rendszeresen részt vesznek a diákok az erdélyi Szent Erzsébet-táborban, Ivóban, ahol harmadik osztálytól felfelé fogadják a diákokat. A hetedikesek pedig két hasonló, határon túliak számára meghirdetett táborra pályáztak a Járd végig! program keretében, remélik, jelentkezésük sikeres lesz.

Fülöp István hangsúlyozta: sok ügyes, tehetséges gyerek van az iskolában, nem szeretné ezúttal mindnyájukat felsorolni, nehogy kimaradjon valaki, ám a 2018–2019-es tanévben a Mikes Kelemen Magyar Nyelv és Irodalom Tantárgyverseny országos szakaszán dicséretben részesült diáklány, Mike Orsolya (akkor VI. osztályos) kiváló eredménye elismerést érdemel.

Hozzászólások